Ny forskning afslører, hvem der bliver valgt til jobsamtalen

For første gang har en gruppe forskere observeret en række jobsamtaler hos fem virksomheder. Forskerne har nu kortlagt, hvad arbejdsgivere kigger efter til en jobsamtale.
En gruppe forskere har undersøgt, hvad arbejdsgivere egentlig lægger vægt på til jobsamtalen.
En gruppe forskere har undersøgt, hvad arbejdsgivere egentlig lægger vægt på til jobsamtalen. Foto: Colourbox

Nu findes der en videnskabelig guide, der hjælper dig med at score drømmejobbet. En gruppe forskere har lavet guiden, efter de har observeret en række jobsamtaler, hvor de har fundet ud af, hvad arbejdsgivere lægger vægt på. Det skriver Videnskab.dk.

For første gang har en gruppe forskere leget 'fluen på væggen' til jobsamtaler i fem forskellige virksomheder, der skulle ansætte nye medarbejdere. Ud fra samtalerne skulle chefen finde den, der var bedst egnet blandt de kvalificerede ansøgere, som var kaldt til samtale.

Og her viser det sig, at det ofte er en mavefornemmelse, der har betydning for, hvem der bliver valgt. Den såkaldte 'personlige egnethed' kan tælle hele 80 procent ved ansættelsen efter en jobsamtale.

Virksomhederne, der deltog i undersøgelse, var et hotel, en radiostation, et sygehus, en interesseorganisation og en NGO. Og her er det ofte tilfældigheder og ikke kvalifikationer, der afgør, hvem der lander stillingen.

"Også tilfældigheder spiller ind. Arbejdsgivere vil have ansøgere, der vil finde sig til rette på arbejdspladsen. De vælger ofte deres favoritter, ud fra hvem de tror vil passe ind i medarbejderstablen," siger Erika Braanen Sterri, der er forskeren, som står bag det nye studie sammen med Jon Rogstad ved det norske Fafo.

"Det er en klar fordel, hvis du har nogle fællestræk med arbejdsgiver eller medarbejderstablen," fortsætter hun.

Nogle arbejdsgivere fortæller, at de mener, de kan spørge sig frem til, om personen vil passe ind, mens andre mener, at det er noget, de kan læse ud fra ansøgerens opførsel og fremtoning under jobsamtalen.

"Mange af dem, der skulle ansætte, stolede meget på deres egen mavefornemmelse," siger Erika Braanen Sterri.

Forenklet sagt forsøger arbejdsgiveren under jobsamtalen at finde ud af fire ting om dig, som de ikke kan læse i en ansøgning eller dit CV.

1. Om du passer ind og vil komme godt ud af det med resten af de ansatte.

2. Om du er en stabil arbejdskraft.

3. Om du vil mestre arbejdsopgaverne.

4. Om dine værdier stemmer overens med virksomhedens værdier

Det handler altså meget om kemi, når arbejdsgiveren skal finde ud af, om du er attraktiv for virksomheden eller ej.

Rådet fra forskerne er, at en ansøger sætter sig grundigt ind i virksomheden, man søger arbejde hos, inden jobsamtalen - og så skal man undgå at tale dårligt om tidligere eller nuværende arbejdspladser.

Kilde: Videnskab.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.