Ny folkesygdom: Kvinder foragter deres krop

Kun hver fjerde kvinde synes, at hun har en flot krop. Det påvirker selvværdet og livskvaliteten. Især unge mistrives, siger psykolog.
Lavt selvværd har udviklet sig til en global folkesygdom blandt kvinder - også de danske.
Lavt selvværd har udviklet sig til en global folkesygdom blandt kvinder - også de danske. Foto: colourbox/free

Øv min krop er grim og tyk.

Den burde være vores bedste ven og tro følgesvend, som vi betragter med kærlige øjne. Men for mange danske kvinder er kroppen et nødvendigt onde, som vi egentlig ikke bryder os om.

Det viser en undersøgelse foretaget blandt 1029 danske kvinder, som Voxmeter har lavet for firmaet Dove.

Undersøgelsen viser, at mere end 50 procent af kvinderne har et negativt syn på deres egen krop. Kun 26 procent svarer, at de synes, at de har en flot krop, og det har store konsekvenser både for deres selvværd, deres sexliv og sociale omgang med andre mennesker.

Claus Mølholm, markering manager for Dove i Danmark, er overrasket over undersøgelsens resultater - ikke mindst over, at to ud af tre kvinder (67 pct.) oplever, at det er mere acceptabelt at kritisere end at rose sit eget udseende.

- Der er nogle sociale spilleregler i vores kultur, som forhindrer danske kvinder i at tale positivt om deres krop og udseende i al almindelighed. Det vil vi sætte til debat, fordi vi mener, at det er en menneskeret at turde se på og tale om sig selv med kærlighed og respekt, siger Claus Mølholm.

Dove, der producerer plejeprodukter, har derfor lanceret en opfattende selvværdskampagne #jegersmuk på de sociale medier. Den skal inspirere flere kvinder til at følge trop og bakke op om bevægelsen.

Det viser undersøgelsen

Under 10 procent af kvinderne føler sig 'ofte' smukke og tænker, at de har en flot krop, 45 procent føler sig 'aldrig' eller 'meget sjældent' smukke.

43 procent ville ønske, at de var bedre til at rose deres udseende, når de kiggede sig selv i spejlet.

Kun 7 procent fortæller 'ofte' eller 'indimellem' andre, at de føler sig smukke og har en flot krop.

Hvad betyder den negative selvopfattelse?

60,3 procent af kvinderne peger på, at deres negative selvopfattelse får dem til at føle sig mindre attraktive.

44 procent oplever, at deres selvværd bliver reduceret, mens 31,1 procent bliver i decideret dårlig humør.

22,8 procent bliver hæmmet i deres sexliv, mens 17,3 procent føler sig hæmmet socialt i forhold til andre mennesker. 16,2 procent oplever, at deres livskvalitet forringes.

Derfor taler kvinder ikke positivt om deres udseende:

66,9 procent oplever, at det er mere acceptabelt at kritisere end at rose sit eget udseende.

44,5 procent er bekymrede for, at andre mennesker vil synes, at de har for høje tanker om sig selv.

42,6 procent siger, at de ikke er opdraget til at tale positivt om deres udseende.

UDVID

- Den næste generation af kvinder skal vokse op med et positivt syn på sig selv, og vi skal sætte en stopper for den negative selvværdsspiral, siger Claus Mølholm

Psykolog Anna Bjerre bekræfter, at mange, især unge kvinder, har det svært med deres krop.

- Mange føler sig forkerte og tykke. Der stilles krav til unge kvinder, som man ikke så tidligere. Forventningen om, at de skal præstere og være perfekte, er så høj, at det har indflydelse på deres trivsel i hverdagen, siger Anna Bjerre, der er daglig leder af rådgivningsportalen GirlTalk.dk, der hjælper udsatte piger og kvinder mellem 12 og 24 år.

Hun mener, at de unge skal lære at kende forskel på selvværd og selvtillid.

- Vi skal være mere anerkendende og accepterende over for os selv. Vi lever i et samfund, hvor vi bliver målt på vores præstationer, og det skal de unge blive bevidste om. Vi kan ikke undgå at skulle levere på jobbet, men det er vigtigt, at vi har arenaer i vores liv, hvor vi ikke skal levere, men hvor vi bare kan være os selv f.eks. i forhold til vores venner, siger hun.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.