Ny bog: Thorning følte sig forrådt af Mette F.

Der har ifølge en ny bog været drama i S-kulissen i løbet af Helle Thorning-Schmidts (S) tid som statsminister.
– Jeg har stensikre kilder ... I er dybt illoyale. Kan du ikke se, de bare bruger dig. De er helt ligeglade med dig, lød det fra Helle Thorning-Schmidt ifølge bogen til Nick Hækkerup.
– Jeg har stensikre kilder ... I er dybt illoyale. Kan du ikke se, de bare bruger dig. De er helt ligeglade med dig, lød det fra Helle Thorning-Schmidt ifølge bogen til Nick Hækkerup. Foto: Scanpix/arkiv

SRSF-regeringen havde blot været ved magten i lidt mere end et år, da der udbrød dramatiske interne magtkampe i daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) eget parti.

En hemmelig gruppe af socialdemokrater med Mette Frederiksen i spidsen var stærkt utilfredse med partiformandens politik og regeringens kurs, og derfor mødtes de for at diskutere Helle Thorning-Schmidt, og planlægge hvad der skulle ske, når hun ikke længere var formand.

Det fremgår af en ny bog, 'Tre år, ni måneder, tre dage', som blandt andre BTEkstra Bladet og metroxpress har læst. Bogen er baseret på samtaler med omkring 100 anonyme kilder og er skrevet af Henrik Qvortrup, politisk kommentator på metroxpress.

Den hemmelige gruppe modarbejde, ifølge bogen, aktivt sin egen regering, og medlemmerne var altså den nuværende S-formand, Mette Frederiksen, brødrene Ole og Nick Hækkerup og Henrik Sass-Larsen. De ville ifølge bogen ikke vælte Helle Thorning-Schmidt, men betragtede det som sandsynligt, at hun ville gå selv eller blive væltet.

Dybt illoyale

Undervejs fik Helle Thorning-Schmidt kendskab til de hemmelige møder, og hun opfattede deres virksomhed som 'orkestreret illoyalitet', og det gjorde hun også de implicerede opmærksomme på.

Hun hev Nick Hækkerup ind på sit kontor og her fik han ifølge bogen en overhaling. Statsministeren gjorde det klart, at hun følte sig snigløbet.

– Jeg har stensikre kilder ... I er dybt illoyale. Kan du ikke se, de bare bruger dig. De er helt ligeglade med dig, lød det fra Helle Thorning-Schmidt ifølge bogen til Nick Hækkerup.

De hemmelige møder fortsatte dog, og uroen ulmede frem til april 2014, hvor der blev holdt hovedbestyrelsesmøde i Svendborg.

Ifølge bogen valgte Mette Frederiksen og Henrik Sass dog inden mødet at bakke aktivt op om formanden.

Ifølge bogen og Ekstra Bladets kilder indgik de to en fredsaftale med finansminister Bjarne Corydon, som blev sikret en plads i den fremtidige parti-ledelse efter Helle Thorning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.