Ny bog afslører intern Venstre-splid: Lunde ville vælte Støjberg

Venstres sommergruppemøde i 2014 var angiveligt dramatisk i kulissen.
"sben Lunde Larsen gik fra bord til bord og prøvede at piske en stemning op mod Inger Støjberg, og det var også det primære samtaleemne på terrassen senere på aftenen"
"sben Lunde Larsen gik fra bord til bord og prøvede at piske en stemning op mod Inger Støjberg, og det var også det primære samtaleemne på terrassen senere på aftenen" Foto: Scanpix/arkiv

Det er ikke sikkert, at udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg i dag er på julekort med Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister.

De to Venstre-profiler var nemlig ifølge en ny bog indblandet i et internt partiopgør for nogle år siden.

I en ny bog om Inger Støjberg, ’Inger – Der hvor hun kommer fra’, som er skrevet af den tidligere Venstre-ansatte journalist Martin Hjort og BT’s Andreas Karker, hedder det, at Inger Støjberg som politisk ordfører under sommergruppemødet i 2014 afværgede et kupforsøg:

"Nogle af Venstre-folkene gik rundt og bagtalte Inger over for de af deres kolleger, de mente var modtagelige. Der blev hvisket og tisket, når de mødtes rundt omkring i hotellets korridorer og nød en kop kaffe eller et glas rødvin. Nogle havde en dagsorden. De prøvede at skaffe opbakning til at få hende væltet som politisk ordfører. Nu skulle Inger væk."

Og det var den daværende uddannelses- og forskningsordfører, Esben Lunde Larsen, der stod bag, står der i bogen.

”Den mest aktive var en stærkt troende ung mand fra Stauning i det såkaldte Bibelbælte i Ringkøbing-Skjern Kommune, der var kommet i Folketinget i 2011. Han kendte ellers Inger vældig godt fra sin tid som studentermedhjælper. Esben Lunde Larsen gik fra bord til bord og prøvede at piske en stemning op mod Inger Støjberg, og det var også det primære samtaleemne på terrassen senere på aftenen. Vurderingen blandt kollegerne var, at Esben Lunde Larsen hovedsagelig var drevet af egne ambitioner og troede, han selv havde en chance for at blive politisk ordfører,” skriver forfatterne i bogen.

Årsagen til den megen uro i Venstres Folketingsgruppe var angiveligt en stærkt omdiskuteret kronik, som Inger Støjberg havde skrevet i Berlingske. Her fremførte hun, at muslimske indvandrere var svære at integrere.

Det fik blandt andet Eva Kjer Hansen til at skrive på Twitter: 'V skal ikke appellere til folks indre svinehund. Vi skal stille krav og dét ens for alle. Ingen er guilty by association'.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.