OK 2015

Ny arbejdstid: Skal fogeden sætte folk på gaden juleaften?

Ansatte hos domstolene og SKAT får ikke længere fri juleaftens- og nytårsaftensdag. Det er oprørende, at flere og flere i statens tjeneste mister fridage, mener HK-formand
Tusindvis af ansatte i staten mister fridage, som de har haft hidtil. Det er meget surt, mener formanden for HK Stat, Rita Bundgaard.
Tusindvis af ansatte i staten mister fridage, som de har haft hidtil. Det er meget surt, mener formanden for HK Stat, Rita Bundgaard. Mikkel Østergaard

- Jeg kan ikke forestille mig, at fogeden vil sætte folk på gaden om formiddagen juleaften. Man tager da ikke ud og smadrer folks tilværelse på en dag, der er helliget samvær med familien!

Ordene kommer med eftertryk fra Rita Bundgaard. Hun er formand for alle HK'ere - blandt andre kontorfunktionærer - ansat i statens tjeneste.

Rita Bundgaard skælder ud over, at  fogeder og andre ansatten inden for staten skal arbejde juleaftensdag. Eller de er tvunget til at bruge en ferie- eller afspadseringsdag, fordi deres kontor er lukket.

Fogeder er langt fra de eneste ansatte i statens

tjeneste, som ikke længere kan regne juleaftensdag som en dag, hvor chefen giver dem fri.

Tusindvis af andre i statens tjeneste  blandt andre i SKAT og politiet skal enten arbejde eller er tvunget til at bruge dyrbare feriedage på at holde fri juleaftens-, nytårsaftens- og Grundlovsdag.

Tidligere var der ellers lokale aftaler om, at ansatte havde helt fri 24. og 31. december og mindst halvt fri på Grundlovsdag, 5. juni.

Skruen strammes

Cheferne på de lokale kontorer under staten opsiger i flere og flere tilfælde aftaler om frihed.

- Der bliver i den grad strammet op rundt omkring. Færre og færre medarbejdere får noget, der ligger ud over det, som er aftalt i overenskomsten. Der er tale om kedelige forringelser for de ansatte, siger Rita Bundgaard fra HK Stat.

Hun forstår ikke, hvorfor arbejdsgiverne inddrager blandt andet juleaftensdag.

- Det er jo ikke sådan, at arbejdet ikke bliver gjort, fordi folk ikke sidder på kontorstolen juleaftensdag. HK’erne er jo  pligtopfyldende og sørger for, at det nødvendige arbejde er gjort, før de går på juleferie, siger Rita Bundgaard.

Dilemma i fagbevægelsen

HK Stat vil have skrevet fridagene ind i overenskomsten for deres medlemmer. Men der et dilemma. Hvis fridagene skal ind i overenskomsten, kan de ansatte komme til at betale for det på den måde, at de får en lavere lønstigning.

- Det er jo underligt, at først bliver der taget noget fra os, og så skal vi bagefter betale for det, hvis vi vil have det igen, siger Rita Bundgaard.

Lige efter nytår begynder forhandlinger om nye overenskomster for alle statens ansatte - OK 15. På arbejdsgiverside er det Finansministeriet, der har ansvaret for forhandlingerne. Nærmere bestemt i ministeriets Moderniserings-styrelse.

Vicedirektør i styrelsen og topforhandler Barbara Bertelsen oplyser, at hun ingen planer har om at bringe fridagene i spil. Til Avisen.dk skriver hun:

- Kutymemæssige fridage har ikke noget med overenskomsterne at gøre og vil heller ikke fra statens side blive bragt på banen ved OK 15.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.