Ny alarmerende melding fra bosteder: Vold og trusler mere udbredt end tidligere

Bosteder oplever massive problemer med vold mod personalet og misbrug blandt beboerne. Det viser en rundringning til 19 ledere af i alt 24 socialpsykiatriske bosteder.
De beskriver en hverdag fyldt med vold og trusler. Med pushere, der kommer og går, som det passer dem. Og med en beboergruppe, der får det dårligere og dårligere, siger formand for SIND Knud Kristensen.
De beskriver en hverdag fyldt med vold og trusler. Med pushere, der kommer og går, som det passer dem. Og med en beboergruppe, der får det dårligere og dårligere, siger formand for SIND Knud Kristensen. Foto: Scanpix arkiv

Bosteder oplever massive problemer med vold mod personalet og misbrug blandt beboerne.

Det viser en rundringning til 19 ledere af i alt 24 socialpsykiatriske bosteder. På 13 af de 24 bosteder vurderer lederen, at vold og trusler om vold er mere udbredt nu end for 5 år siden.

Det skriver Politiken onsdag.

Undersøgelsen er gennemført af fagforbundet FOA som opfølgning på det tragiske dødsfald langfredag, hvor en psykisk syg mand bevæbnet med en kniv dræbte den 57-årige social- og sundhedsassistent Vivi Nielsen på bostedet Lindegården i Roskilde.

Et flertal af bostederne ser desuden mere misbrug blandt beboerne, ligesom deres psykiske lidelser er tungere end tidligere, og ofte er beboerne både misbrugere og psykisk syge.

Samtidig har 20 ud af 24 bosteder oplevet, at de ikke kunne få en beboer indlagt, som ifølge bostedernes vurdering var så dårlig, at vedkommende burde opholde sig på en psykiatrisk afdeling. Da undersøgelsen blev lavet i slutningen af april, havde 6 af bostederne en eller flere beboere boende, som passede til denne beskrivelse.

Resultaterne stemmer helt overens med den virkelighed, som pårørende og beboere på bosteder beskriver over for Sind - Landsforeningen for psykisk sundhed.

Formand Knud Kristensen siger til Politiken:

- De beskriver en hverdag fyldt med vold og trusler. Med pushere, der kommer og går, som det passer dem. Og med en beboergruppe, der får det dårligere og dårligere. Folk skulle få det bedre på et bosted. Virkeligheden er, at mange af beboerne bliver mere syge, end de var i forvejen.

Han fortæller, at Sind får henvendelser, hvor det ikke kun er de pårørende, men også politiet, som vurderer, at en person er for farlig at have på et bosted. Alligevel bliver de pågældende ikke indlagt.

- Politiet har sågar udstyret de pårørende med overfaldsalarmer, siger Knud Kristensen, der ønsker flere sengepladser i psykiatrien og særlige botilbud til de meget syge beboere, siger Knud Kristensen.

Overlæge Torsten Bjørn Jacobsen er formand for psykiaternes talerør, Dansk Psykiatrisk Selskab. Han peger på, at der over de seneste årtier er afviklet mange sengepladser i psykiatrien. Samtidig behandles flere typer af patienter end tidligere.

- Som situationen er nu, har vi brug for flere pladser på de lukkede psykiatriske afdelinger, så vi får bedre mulighed for at have patienter indlagt i længere tid, siger Torsten Bjørn Jacobsen til Politiken.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) har lovet, at hun senest næste år vil præsentere et sæt nye nationale retningslinjer for, hvordan vold mod ansatte på botilbud og forsorgshjem skal forebygges.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.