Nutidens forældre får ekspert-ros: Dette er I rigtig gode til

Drop den dårlige samvittighed. Nutidens forældre gør det faktisk rigtig godt, fortæller eksperter.
Det er i orden at vise børnene, at mor og far også kan begå fejl. Og forældre i dag er gode til at sige undsyld, når de har dummet sig, fortæller eksperterne. 
Det er i orden at vise børnene, at mor og far også kan begå fejl. Og forældre i dag er gode til at sige undsyld, når de har dummet sig, fortæller eksperterne.  Foto: Scanpix/Arkiv

Nutidens mor og far er slet ikke så slemme. Og især én vigtig ting er de meget bedre til, end de tidligere generationer har været, fortæller to garvede børne-eksperter. 

Beskyldninger om curling-forældre, der bærer børnene frem i livet og ikke lader dem opleve modstand, har der været en del af mod nutidens forældre. 

Men børneforsker Erik Sigsgaard og netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen uddeler ros til den moderne mor og far. De to er på trapperne med ny bog med gode råd til forældre med børn i dagtilbud. 

Vil bare det bedste

- Forældre i dag er rigtig gode forældre. Som udgangspunkt er det ønskebørn, de får, og de vil jo bare give dem det allerbedste, fastslår sundhedplejerske Helen Lyng Hansen, der gennem årene har rådgivet tusindvis af forældre på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk

Og netop fordi forældrene vil det absolut bedste for deres børn, kan de let blive rådvilde. 

- Det kan måske være svært for forældrene at finde ud af, hvad det bedste så er. For der så mange valgmuligheder. Og det betyder, at der er meget, der også skal vælges fra, siger Helen Lyng Hansen. 

Når man dummer sig 

Men især én ting er nutidens forældre gode til, sammenlignet med forældre for 30 år siden, fortæller den mangeårige børneforsker Erik Sigsgaard:

- Forældre i dag er rigtig gode til at sige undskyld til deres børn, hvis de har dummet sig eller skældt lidt for hårdt ud.

Erik Sigsgaard har tidligere forsket i emnet skældud og understreger vigtigheden i, at man som voksen er i stand til at undskylde, når man er gået lidt for hårdt til barnet. 

Det i orden at være menneskelig

- For med undskyldningen viser man, at man er et menneske, der kan begå fejl og dumme sig, og at man derefter kan snakke om det, siger Erik Sigsgaard. 

- Og det er vigtigt at vise barnet, at det er okay at komme og sige: Jeg gjorde noget forkert og det er det er jeg ked af. Og så vil barnet også selv komme og fortælle, hvis det har gjort noget forkert. Og det er så vigtigt, supplerer Helen Lyng Hansen.   

De to eksperter er gået sammen om at skrive bogen Ha' en god dag, skat, der giver gode råd til forældre med børn i institutions-alderen. Blandt andet om, hvordan man vælger det rette dagtilbud til sit barn. Bogen udkommer 31. marts på forlaget People's Press.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.