Numseklask og overfusning: Firmajulefrokosten ikke altid rar

En ud af ti er vidne til en form for sexchikane eller verbal tilsvining under årets julefrokost på arbejdspladsen, viser rundspørge i HK.
De fleste har det fedt, men under firmajulefrokosten sker det, at folk oplever sexchikane eller er vidner til overfusninger.
De fleste har det fedt, men under firmajulefrokosten sker det, at folk oplever sexchikane eller er vidner til overfusninger. Jakob Boserup/Scanpix

Så er det højsæson for buffet, bajere og Bugivugi-dans på de danske arbejdspladser. Firmajulefrokosterne ruller ind over os, men det betyder ikke kun fest og flæskesteg.

En del overværer sexchikane under julefrokosten på jobbet, og en del er vidne til, at en anden ansat råber op eller taler grimt til kollegaen eller chefen.

LÆS OGSÅ: Udlændinge: Så skør er danskernes julefrokost

Det viser en web-rundspørge blandt mere end 1400 modtagere af HK/Privats nyhedsbrev.

11 procent af de adspurgte har overværet en anden ansat råbe eller tale grimt til andre medarbejdere eller chefen. Samtidig svarer 11 procent, at de har set en form for sexchikane til julefrokosten på deres job.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du ekstra vægt efter juelfrokosten

Hold igen med snapsen

Hos HK/Privat råder arbejdsmiljøkonsulent June Halvorsen til, at man ikke kigger alt for dybt i snapseflasken under den årlige højtidsfest.

- Uanset om man er chef eller medarbejder, er det en dårlig ide at drikke sig fuld og give aggressionerne frit løb, siger June Halvorsen, der minder om, at tillidsmanden, arbejdsmiljørepræsentanten og fagforeningen kan hjælpe, hvis man udsættes for ubehagelige ting til julefrokosten.

Hvad er god adfærd til julefrokosten?

- Det er, at du ikke gør noget, som du ikke vil have, at andre gør mod dig. Man skal opføre sig på en sådan måde, at man kan se sig selv i spejlet næste morgen. Og har man der svært ved at se sig selv i spejlet, må man stå ved det, man har gjort og beklage det og give en undskyldning, hvis der er behov for det, siger June Halvorsen.

Hvad med chefen – gælder der særlige ’regler’ for god adfærd?

- Ja, der stilles lidt skrappere krav, synes jeg. Chefen skal være det gode eksempel på, hvordan man opfører sig på arbejdspladsen. Og det er god stil, hvis chefen går hjem som en af de første – i hvert fald ikke en af de sidste. Chefen skal også tage i mod de medarbejdere, der kommer og vil tale om faglige ting . Og chefen skal ikke udnytte sin magtposition – om det så gælder om at lokke en ekstra snaps i en medarbejder eller i forhold til sexchikane.

LÆS OGSÅ: Gæld og gruppesex - det tænder din chef af til julefrokosten

LÆS OGSÅ: Åh nej: Se hvad vi fuldesnakker med chefen om


June Halvorsen vurderer, at tallet for, hvor mange der under en juleforkost er vidne til sexchikane eller en højrystet kollegas udgydelser, er nogenlunde det samme hvert år. Hun understreger, at langt fleste har en god fest. Ifølge HK/Privat-undersøgelsen bliver der i år holdt julefrokost på fire af fem arbejdspladser, og næsten 80 procent har tænkt sig at deltage.

- Heldigvis. Det er en god tradition. Det er en vigtig del af det sociale kit, siger June Halvorsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.