PÅ VEJ UD OVER DAGPENGEGRÆNSEN

Nul job, nul dagpenge - nu falder Gabriel ud

Akutpakker, tonsvis af ansøgninger og intensiv hjælp fra en personlig rådgiver har resulteret i et rundt nul for den arbejdsløse lærer. Nu mister han dagpengene.
Akutpakkerne har ikke kunnet redde 36-årige Gabriel Cornea. Han mister nu sine dagpenge.
Akutpakkerne har ikke kunnet redde 36-årige Gabriel Cornea. Han mister nu sine dagpenge. Eline Svendsen

Det er slut.

Gabriel Cornea står nu uden dagpenge. Som mange andre danskere er han ramt af forkortelsen af dagpengeperioden. Den 20. januar røg han officielt ud af dagpengesystemet.

Indtægten hedder fra nu af kontanthjælp.

"Det er bestemt ingen luksus. Vi har ikke været i biografen i over et år, og nyt tøj er der ikke noget, der hedder. Fremover bliver der ikke råd til meget mere end husleje og mad, og så mine køretimer, som er nødvendige for, at jeg kan finde arbejde. Men jeg overlever," lyder det stilfærdigt fra Gabriel.

Folkeskolelæreren fra Rumænien, der netop har fejret sin 36-års fødselsdag, er en af de fire dagpengemodtagere, Avisen.dk følger.

Sidst vi hørte fra Gabriel, lagde han sammen med sin personlige rådgiver fra jobcentret en plan: Frem til jul ville de begge søge så mange job som muligt inden for undervisning og it. Hans personlige rådgiver ville tage direkte kontakt til skoler og firmaer. Og gav det ikke pote, var der plads hos et rengøringsfirma.

En fuser

Planen virkede ikke.

Gabriel har kun fået afslag. Ikke engang en samtale er det blevet til. Og nødplanen er smuldret mellem hænderne på ham.

"Jeg har søgt hos rengøringsfirmaet, som manglede folk. Jeg fik et svar tilbage, at de ikke har nogen ledige stillinger lige nu, men at jeg måske kommer i betragtning senere," fortæller Gabriel Cornea.

Han har også søgt ind i et vikarbureau, men der er lukket for tilgang.

Og drømmejobbet som folkeskolelærer synes meget langt væk nu.

"Jeg har noget at byde på. Jeg skal nok vise dem, at det kan betale sig at ansætte mig. Problemet er, at jeg skal finde en, der er modig nok til at give mig en chance. Og det er svært lige nu, hvor mange steder ikke hyrer, men fyrer."

Jeg føler mig diskrimineret

Dagpengestoppet har også betydet et vemodigt farvel til løntilskudsjobbet på Valby Skole. I stedet for en klasse fyldt med glade børn, står Gabriel fremover op til en dag med jobsøgning foran computeren hjemme i sin egen stille lejlighed.

"Det er trist. Jeg kunne godt lide at være der. Til gengæld får jeg mere tid til at henvende mig personligt de steder, jeg søger job," siger Gabriel.

Han har været glad for sin løntilskudsstilling, men samtidig er der noget, der gnaver.

"Faktisk føler jeg mig lidt diskrimineret. Jeg har arbejdet i løntilskud i halvandet år. Stået op om morgenen og taget af sted som alle andre i arbejde. Men jeg har ikke optjent ret til dagpenge, fordi nogen har bestemt, at det ikke tæller som arbejde."

Hej! Kan I bruge mig?

Nu satser Gabriel Cornea på en ny strategi: At vandre fra skole til skole for personligt at spørge, om skolen kan bruge ham.

"Jeg vil møde op uanmeldt. Hvis jeg ringer i forvejen, bliver jeg måske afvist," griner Gabriel Cornea.

Ellers hedder planen uddannelse.

Selvom resten af akuthjælpen ikke har formået at bringe folkeskolelæreren tættere på beskæftigelse, tager han med kyshånd imod tilbudet om uddannelse. Ifølge de nye regler kan ledige i Gabriel Corneas situation få en ydelse, der svarer til kontanthjælp i et halvt år, hvis de vil uddanne sig.

"Det er en rigtig god idé. Jeg håber, at det vil give mig nogle ekstra kompetencer. Samtidig vil jeg møde nogle mennesker i samme situation som mig. Måske kan vi lære noget af hinanden," siger Gabriel Cornea.

NEDTÆLLING

Avisen.dk følger fire dagpengemodtagere på vej ud af systemet.

 

Christian Stokbro Karlsen, 37 år.
Uddannet mag. art. i 2008
Falder ud af dagpengesystemet 2. juni.

Solvej Kjellerup, 50 år.
Ufaglært. Har arbejdet 26 år i Københavns Lufthavn.
Falder ud af systemet 30. december.

 

Gabriel Cornea, 35 år
Uddannet folkeskolelærer.
Står til at miste dagpengene i januar 2013.

 

Heidi Guldager Mørck, 42 år
Ufaglært fabriksarbejder. Har opbrugt sin dagpengeret i marts 2013.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.