Nul frisk luft til handicappede. De får hvad de har krav på

Næsten hver femte kommune afsætter nul dage om året til at ledsage svært handicappede på ferier og til fritidsaktiviteter. Vi overholder lovgivningen, siger KL, mens handicaporganisationer og fagforbund kræver bedre forhold.
Rigtig mange handicappede må blive i deres hjem hver dag, fordi der ikke hjælpere til at tage dem ud, lyder det fra både handicaporganisationer og medarbejdere.
Rigtig mange handicappede må blive i deres hjem hver dag, fordi der ikke hjælpere til at tage dem ud, lyder det fra både handicaporganisationer og medarbejdere. Foto: Colourbox

En lang række af landets kommuner har afsat præcis nul dage til, at handicappede borgere i botilbud kan få socialpædagogisk ledsagelse på ferier eller til fritidsaktiviteter.

Det viser en undersøgelse, som Kommunernes Landsforening (KL) står bag.

I 18 af landets 98 kommuner er serviceniveauet for ledsaget ferie på nul dage årligt, mens 17 kommuner afsætter nul dage til at ledsage de handicappede til fritidsaktiviteter og udflugter. I 12 kommuner har man et serviceniveau på nul dage for både ferier og fritidsaktiviteter.

Alligevel er Thomas Adelskov (S), formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, godt tilfreds med konklusionerne i undersøgelsen.

- Det her handler først og fremmest om, hvorvidt kommunerne administrerer efter lovgivningen. Det viser vores undersøgelse, at de gør, siger han og fortsætter:

- Der kan være mange forskellige grunde til, at en kommune har et serviceniveau på nul dage. Det er ikke nødvendigvis noget problem. Mange steder tilrettelægger man i stedet hjælpen ude i de enkelte botilbud, og jeg har ingen grund til at tro, at borgerne ikke får den hjælp og støtte, de skal have i dagligdagen.

Handicap-formand: Det er rent cowboy-land

Både de handicappede og de ansatte på bostederne har en noget anderledes opfattelse af virkeligheden. Her oplever man, at kommuner uden et fastsat serviceniveau alt for ofte tilbyder meget lidt eller slet ingen ledsagelse til de handicappede, hvis de vil forlade deres hjem.

- Hvis der ikke er nogen kommunale retningslinjer og det hele er op til pædagogerne selv, så er der ingen retssikkerhed for borgerne. For mig at se er det rent cowboy-land, siger Sytter Kristensen, formand for landsforeningen for udviklingshæmmede (LEV).

Også Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, ser det som et stort problem, at så mange kommuner ikke har et fastsat minimumsniveau.

- Tilbagemeldingen fra vores medlemmer er, at hvis kommunerne ikke på forhånd har indregnet og budgetteret, at der skal være plads til ledsagede aktiviteter og ferier, så er det svært at få lov til at komme afsted, siger han.

FOA: Mindst 15 timers ledsagelse om måneden

En lignende melding kommer fra FOA, som vil have politikerne på Christiansborg til at skride ind med lovgivning.

- Vores bud er, at man skal have et retskrav, så man er garanteret mindst 15 timers faglig ledsagelse om måneden, som også kan samles til en årlig ferie. Det bør være et absolut minimum, og så kan kommunerne og bostederne forhåbentligt finde frem til et passende niveau derfra, siger sektorformand Jakob Sølvhøj, FOA.

Han bakkes op af formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.

-Det er nærmest lidt provokerende, at KL på den her måde siger, at alt er godt, selvom så mange kommunerhar et serviceniveau på nul dage. Men hvis KL og kommunerne ikke selv kan finde ud af det, så kan man jo blive nødt til at få et minimumskrav indført i lovgivningen, siger han.

Behovet for et lovbestemt minimumskrav bliver dog blankt afvist af KL og Thomas Adelskov.

- Det giver ikke nogen mening med fastsatte minimumskrav. Kommunerne har brug for handlefrihed til at prioritere ressourcerne uden for megen styring ovenfra, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.