Nu tjener flertallet på at sælge bolig

Boligmarkedet er nu så gunstigt, at de fleste tjener på at sælge boligen, men det kræver de rette forbedringer, siger ejendomsmæglerne.
Fra Mols til Skagen er der en overvejende sandsynlighed for at tjene på salget af boligen, viser en undersøgelse foretaget af boligportalen Boliga.dk
Fra Mols til Skagen er der en overvejende sandsynlighed for at tjene på salget af boligen, viser en undersøgelse foretaget af boligportalen Boliga.dk Foto: SKAFTE RUMLE/Polfoto

Det handler ikke længere om bare at få solgt boligen til den første interesserede køber. Nye tal fra boligportalen Boliga.dk viser, at størstedelen af alle bolighandler i Danmark efterlader et overskud til sælgeren.

Chancen for overskud er størst ved salg af lejligheder (75 procent), men også salg af sommerhuse (50 procent) og helårshuse (62 procent) bliver overvejende solgt med overskud.

Det kræver dog en indsats fra sælgers side, hvis han eller hun vil tjene ekstra på boligen. Helheden skal være indbydende, og her er maling af træværk, vinduer og paneler med til at give et godt indtryk, siger ejendomsmægler Morten Nancke, indehaver af Nybolig i Odense C.

- Se kritisk på boligen. Er vægge, paneler eller døre hærget af husdyr? Hænger havelågen? Er haven en urskov? Det gælder simpelt hen om at fjerne alt "støj" og få boligen til at tage sig præsentabel ud, så køber med det samme ser boligens reelle værdi, siger han til Ritzau Fokus.

Martin Saaby er ejendomsmægler for CityMæglerne på Nørrebro i København, hvilket betyder, at han primært sælger lejligheder, og han opfordrer oftest sælger til at gøre én bestemt investering.

- Afhøvlede gulve er bare et langt flottere syn, når man træder ind i et potentielt kommende hjem som køber. Derudover er det faktisk en fordel, hvis lejligheden er møbleret, for det giver inspiration til indretning, siger han til Ritzau Fokus.

Det gælder særligt for mindre lejligheder, for så kan køberen se, at der faktisk kan være plads til en del mere, end man umiddelbart skulle tro, forklarer han videre.

Begge ejendomsmæglere er enige om, at hvide, nymalede vægge er det bedste udgangspunkt, hvad enten man er til farver på væggene eller ej.

Farvede vægge får rummet til at se mindre ud, og så er det jo sjældent, man deler farvesmag med køber, siger Martin Saaby.

Det kan friste at give boligen den helt store tur, nu hvor markedet er modent til at tjene lidt ekstra, men det advarer de begge imod.

Har boligen et ældre køkken eller bad, tæller det ikke umiddelbart på den positive side. Alligevel bør man som udgangspunkt lade begge dele være, som de er. Erfaringer viser, at det ikke kan betale sig at installere et nyt køkken blot for at fremme salget, siger Morten Nancke.

Fakta: Flere gode råd.

Det kan virke selvfølgeligt for de fleste, men mange tænker ikke over at gøre boligen ordentligt ren, inden den vises frem. Det giver selvsagt et dårligt indtryk.

Tilstandsrapporter, der er fyldt med forskellige anmærkninger, virker negativt på køberne, uanset om manglerne er i småtingsafdelingen og ikke koster ret meget at få udbedret.

Har man et ældre hus til salg, bør man bestille en førsynsrapport, hvor en byggesagkyndig lister fejl og mangler op, som man således har muligheden for at få udbedret, inden den endelige tilstandsrapport bliver udarbejdet.

Mange købere prioriterer boliger med en høj energimærkningskarakter. En efterisolering af loftet, der er relativt billig og enkel at gennemføre, er derfor en overvejelse værd inden salget.

Kilde: Nybolig Odense C. og CityMæglerne Kbh. N.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.