Nu svarer Salling igen på shitstorm: Ansattes løn går både op og ned

Arbejdsgiverne giver nu deres udlægning af sagen om de ansatte i Salling, der har fået valget mellem at gå ned i løn eller blive fyret. HK genkender ikke det billede, arbejdsgiverne tegner.
Ejerne bag Sallings stormagasiner i Aarhus og Aalborg forklarer sig nu i sagen om de ansatte, der har fået valget mellem lønnedgang og fyring.
Ejerne bag Sallings stormagasiner i Aarhus og Aalborg forklarer sig nu i sagen om de ansatte, der har fået valget mellem lønnedgang og fyring. Henning Bagger, Scanpix

For første gang kommer der en forklaring fra arbejdsgiverne i sagen om de 29 ansatte i stormagasinet Salling, hovedsageligt ansat i Aarhus, der er blevet præsenteret for et krav om at gå ned i løn, hvis de ikke vil fyres.

Dansk Supermarked, som Salling er en del af, mener ikke, at det er en retvisende udlægning, at medarbejdere er blevet bedt om at gå fra en månedsløn på 30.000 til 23.000 for samme arbejde. Det fremgår af en mail til Avisen.dk fra kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked Kasper Reggelsen, der kommer med følgende beskrivelse af forløbet:

”Som et led i en mindre omstrukturering i Sallings back office har nogle medarbejdere i kontorfunktioner fået nye jobfunktioner. Idet der i forbindelse med en omstrukturering netop er tale om ændrede funktioner, vil det ofte berøre løn og øvrige ansættelsesvilkår. Sådan er det også i det pågældende tilfælde, hvor nogle medarbejdere er varslet ned i løn, mens andre også modtager en lønstigning som følge af udvidet ansvarsområde eller nye funktioner.”

Private forhold

Der er på ingen måde tale om antal eller beløb i den størrelsesorden, som det er blevet fremlagt, understreger han.

Hvilket antal og beløb, der ifølge Dansk Supermarked så er tale om, fremgår dog ikke af den skriftlige meddelelse.

”Da der er tale om individuelle ansættelsesforhold, ønsker vi af hensyn til den enkelte medarbejder ikke at gå yderligere i detaljer i medierne med enkeltmedarbejderes løn- og ansættelsesvilkår. Det synes vi ikke er ordentligt, da der er tale om private forhold,” forklarer Dansk Supermarked i mailen til Avisen.dk.

Salling oplevede i dagene efter den oprindelige historie blev bragt i Jyllands-Posten en storm af vrede henvendelser på deres Facebook-side. Flere brugere var forunderede over det, de kunne læse i artiklen.

HK har ikke hørt om lønstigninger

Formanden for HK Handel Østjylland, Cliff Præstegaard, genkender ikke det billede, Dansk Supermarked tegner af en omstrukturering, hvor lønningerne går op og ned i forbindelse med ændrede jobfunktioner, og nogle får udvidet deres ansvarsområde.

- Lønstigningerne er ikke noget, vi har hørt om. Hvad angår ændrede arbejdsområder, er det da rigtigt, at der er et par stykker, der har fået tilbudt nye jobfunktioner. Men det er på chefniveau. Og de takkede begge nej, siger han.

Ifølge Cliff Præstegaard er der tale om et klokkeklart overenskomstbrud, hvor man går fra individuelt forhandlet løn, der er bestemt af blandt andet uddannelse og kompetencer, til en enhedsløn på 23.000 kroner om måneden. For nogle af de 29 berørte medarbejdere betyder det en lønnedgang på op til 7.000 kroner om måneden.

En anden del af del af den nye kontrakt består i, at der fremover ikke vil blive udbetalt genetillæg eller overarbejdsbetaling.

HK truer med Arbejdsretten

HK Handel Østjylland sendte i går en invitation til forhandling med Dansk Supermarked med henblik på et forlig, men om det lykkes er usikkert, vurderer HK Handel-formanden.

- Vi indgår ikke forlig for enhver pris. For hvis Dansk Supermarked slipper af sted med det her, vil det føre til et skred i branchen. Så konsekvensen kan blive, at vi fører en sag om overenskomstbrud i Arbejdsretten, siger Cliff Præstegaard til Avisen.dk.

Dansk Supermarked sendte de nye kontrakter til de berørte medarbejdere i fredags, hvorefter de havde weekenden til at tage stilling til, om de ville sige ja eller betragte sig selv som fyrede.

De fleste har acceptere forringelser

HK Handel Østjyllands er først ved at skabe sig et overblik over, hvor mange der har takket henholdsvis ja og nej til de nye kontrakter. Overblikket svækkes af, at nogle medarbejdere ikke er medlem af forbundet. Men det ligger klart, at det er et mindretal, der har afvist de nye kontrakter.    

Sagen har ifølge HK-formanden skabt en frygt blandt medarbejderne i Salling. Butiksansatte medlemmer i stormagasinet, som er lønnet over mindstelønnen, henvender sig, fordi de er bange for at være de næste, der bliver ofre for ledelsens spareplaner. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.