Nu skal Neergaard stå til ansvar: "Hvordan vil du få syge væk fra kontanthjælp?"

Først i løbet af efteråret falder den aftale på plads mellem Dansk Folkeparti og beskæftigelsesministeren, som skal sikre, at syge ikke bliver ramt af kontanthjælpsloftet.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen skal på et samråd i Folketinget forklare, hvordan han vil nå at få syge væk fra kontanthjælp inden 1. oktober.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen skal på et samråd i Folketinget forklare, hvordan han vil nå at få syge væk fra kontanthjælp inden 1. oktober. Foto: Scanpix

Lige præcis hvordan de vil sørge for, at syge borgere ikke bliver ramt af det kontanthjælpsloft, der træder i kraft 1. oktober, det har Dansk Folkeparti og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen ikke fundet ud af endnu. Derfor kalder Enhedslisten nu beskæftigelsesministeren i samråd.

Som Avisen.dk skriver i dag, fanges mange syge på kontanthjælp, fordi de hverken kan få førtidspension, fleksjob, ressourceforløb eller revalidering. Alligevel bliver de fritaget fra 225-timers reglen, fordi de er for syge til at kunne have 225 timers ordinært arbejde på et år.

- Da de vedtog loven, spurgte jeg, hvad de har tænkt sig at gøre ved denne gruppe mennesker. Det var så her, Bent Bøgsted svarede, at han havde en aftale med ministeren om, at hvis folk er så syge, at de ikke kan arbejde, skal de ikke være på kontanthjælp, siger Finn Sørensen, der er beskæftigelsesordfører for Enhedslisten.

Men selvom der ikke er meget mere end tre måneder til kontanthjælpsloftet træder i kraft, falder den aftale først på plads i efteråret, har Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, forklaret Avisen.dk.

- Vi havde en aftale med ministeren om, at der skulle arbejdes på at sikre, at dem der er syge, skal videre i systemet, og ikke bare bliver placeret vedvarende på kontanthjælp. Den del er vi ikke færdige med, så langt er vi ikke kommet med ministeren endnu, siger han til Avisen.dk.

Findes den aftale overhovedet?

På samrådet skal beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen redegøre for, hvad han indtil nu har gjort for at sikre sig, at der ingen syge er tilbage på kontanthjælp 1. oktober. Og så skal han bekræfte, at han overhovedet har en aftale med Dansk Folkeparti.

-  Igen og igen lød det fra Folketingets talerstolen: Hvis folk er syge, skal de ikke på kontanthjælp, så skal de på førtidspension, i ressourceforløb eller revalidering. Dansk Folkeparti påstod, at det havde de en aftale med ministeren om. Nu indrømmer de det, vi alle kunne se: Det var bare en dårlig undskyldning for at medvirke til et af de groveste angreb på udsatte menneske, siger Finn Sørensen.

Nå syge ender på kontanthjælp, skyldes det ifølge Enhedslisten reformen om førtidspension og fleksjob.

- Fordi de andre ordninger er blevet strammet op i en grad, så har vi mange, mange mennesker, som er strandet på kontanthjælp, selvom de er fuldstændig afskåret fra at gå ud og tage et job og samtidig afskåret fra at få en af de andre ydelser. De er virkelig røget i det sorte hul, siger Finn Sørensen.

Det er Dansk Folkeparti enige i, og derfor stemte partiet heller ikke for reformen af førtidspension og fleksjob.

- Så meget mere forfærdeligt er det jo, at de stemmer for et loft, som de ved kommer til at ramme en masse syge mennesker, mener Finn Sørensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.