Nu må cyklister ignorere rødt lys

Nu bliver det formentlig lovligt for cyklister at svinge til højre, selvom der er rødt lys.
I dag koster det 1.000 kroner, hvis man bliver snuppet i at køre over for rødt i et højresving, men det ser ud til at ændre sig fra 1. september.
I dag koster det 1.000 kroner, hvis man bliver snuppet i at køre over for rødt i et højresving, men det ser ud til at ændre sig fra 1. september. Foto: Marie Hald/Scanpix/arkiv

Fra 1. september skal det være lovligt for cyklister at smutte rundt i et højresving, selvom lyssignalet viser rødt.

I hvert fald hvis det står til Transport- og Bygningsministeriet, skriver Jyllands-Posten.

Siden 2014 har man på forsøgsbasis gjort det lovligt for cyklister at svinge til højre for rødt i cirka 30 lyskryds landet over. En forseelse, der ellers koster 1.000 kroner i bøde, hvis man bliver fanget af en politibetjent med bødeblokken fremme.

Ministeriet har i slutningen af juni sendt et forslag om nye regler på området i høring, og hvis ikke der kommer vilde protester, inden høringsfristen udløber på søndag, skal ordningen gøres permanent i lyskryds, der opfylder nogle særlige sikkerhedsmæssige kriterier, oplyser ministeriet til Jyllands-Posten.

"Vejdirektoratets evaluering af forsøget viste, at det ikke medfører øget risiko for ulykker at lade cyklister svinge til højre for rødt i de kryds, der blev udvalgt til forsøget. Derfor har Transport- og Bygningsministeriet besluttet at gøre ordningen permanent," skriver ministeriet i et skriftligt svar til avisen.

Trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet mener dog ikke, at man nødvendigvis kan drage den konklusion af forsøget.

- Det, man kan sige, er, at der ikke er nogen af de gennemførte undersøgelser, der indikerer, at det vil medføre en øget risiko for ulykker at lade cyklister svinge til højre for rødt, siger Harry Lahrmann til Jyllands-Posten. Han havde gerne set flere undersøgelser. 

Hos Rådet for Sikker Trafik har man endnu ikke taget stilling til, hvorvidt man vil støtte en permanent ordning, der gør det lovligt for cyklister at svinge til højre for rødt.

AFSTEMNING
Ulovlige højresving bliver lovlige
Er det en god idé at lade cyklister svinge til højre for rødt?
Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.