"Nu kommer tøzerne": Transseksuelt par vies i Folkekirken

I morgen bliver det første transseksuelle par viet i Ringsted. Isabell Storm og Cecilie Mundt er begge født som mænd.
Danmarkshistoriens første vielse af et transseksuelt par skal i morgen foregå her i Sct. Bendts Kirke i Ringsted.
Danmarkshistoriens første vielse af et transseksuelt par skal i morgen foregå her i Sct. Bendts Kirke i Ringsted. Foto: Søren Steffen, Scanpix/arkiv

På lørdag bliver der skrevet Danmarkshistorie i Sct. Bendts Kirke i Ringsted. Det sker når sognepræst Henrik Fuglsang-Damgaard forestår vielsen af Isabell Storm og Cecilie Mundt. De to kvinder er begge født som mænd, og dermed er der tale om det første transseksuelle bryllup i en dansk folkekirke.

- Altså for os er det vigtigt, at vi ikke bare bliver gift hos borgmesteren. Vi elsker jo hinanden og det er skønt med kirkens accept, siger Cecilie og Isabell samstemmende til DR Sjælland.

De to transkønnede bor i et rækkehuskvarter i Ringsted, og har i følge egne udsagn ingen problemer med at blive accepteret i lokalmiljøet.

- Henne i Brugsen siger de "Nu kommer tøzerne", mens andre siger "Wauuw" og synes at vi ser godt ud. Så vi har ingen problemer med vores omgivelser, siger Cecilie Mundt.

Hos Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, sender brylluppet samtidig et vigtigt signal, siger transpolitisk talskvinde, Linda Thor Pedersen.
- Det er fantastisk. Det viser jo bare, at Gud også har haft en mening med sådan nogle som os, siger Linda Thor Pedersen til DR Sjælland.

Siden 15. juni 2012 har det været muligt for to personer af samme køn at blive viet i Folkekirken. Det er dog helt op til den enkelte præst at udføre det nye kønsneutrale ritual. I Sct. Bendts Kirke glæder sognepræst Henrik Fuglsang-Damgaard sig til at være den første præst, der forretter vielsen af to transseksuelle.

- Jeg synes det er en fin beslutning, de to har taget. De har fulgt deres hjerte og er ikke bange for at vise både Gud og mennesker, at de holder sammen. Jeg tror i grunden, at Vorherre sidder oppe i sin himmel og glæder sig over, at Cecilie og Isabell har fundet hinanden, siger Henrik Fuglsang-Damgaard til DR Sjælland.

Vielsen af de to transkønnede sker lørdag klokken 14.15 i Sct. Bendts Kirke i Ringsted.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.