Nu kan du roligt skrue LED-pæren i

De koster mere end de andre el-pærer i supermarkedet, men efter startvanskeligheder fås LED-pærer nu i en kvalitet, du kan stole på.
Både Coop og Ikea satser på at sælge flere LED-pærer. Ikea sænker prisen på de populære, mens Coop erkender at prioritere kvalitet over pris.
Både Coop og Ikea satser på at sælge flere LED-pærer. Ikea sænker prisen på de populære, mens Coop erkender at prioritere kvalitet over pris. Foto: /free

De energieffektive LED-pærer bruger 85 procent mindre energi end de almindelige glødepærer og holder cirka 20 gange længere. Alligevel har de danske forbrugere været skeptiske over for LED, og andre slags pærer som sparepæren eller halogenspots har i stedet været blandt de foretrukne.

Men nu er det virkelig på tide, at danskerne favner LED-pærerne mener både Ikea og Coop, der i efteråret sætter trumf på salget af deres LED-udvalg. Ikeas varehuse overgår til udelukkende at sælge LED-pærer, og den svenske møbelgigant sænker også prisen på de tre mest populære af slagsen.

- I Coop øges udvalget af LED, samtidig med at nogle andre pæretyper udfases, og Irma-kæden overgår også til udelukkende at sælge LED-pærer, siger Danny Mikander, der er indkøber i Coop.

Men det kan være en jungle at finde frem til den rette LED-pære til ens behov, og tilsyneladende ens pærer kan nemt risikere at give vidt forskellige oplevelser.

- Pris og kvalitet følges ad. Man narrer sig selv, hvis man tror, at en pære til 50 kroner kan det samme som en til 500. Men jeg ville aldrig anbefale en dyr pære, hvis den blot skal hænge over gummistøvlerne i bryggerset, siger Lone Lings, der er belysningsekspert og har implementeret LED i både skoler, institutioner og private hjem.

Uanset pris er LED-pærer energibesparende og langtidsholdbare. Forskellen i pris kommer først til udtryk, når man tænder for pæren - her vil man kunne se forskel på lyset fra en dyr og en billig pære, selvom der står det samme på æsken, advarer Ling.

For at vælge den rette LED-pærer skal man tage stilling til, hvor varmt eller koldt lyset skal være, og hvor godt lyset skal gengive farve. Pærens kelvin-tal indikerer varme og kulde, mens Ra-tallet, der rangerer fra 1 til 100, indikerer, hvor tæt på naturligt farvegengivelse pæren lyser.

- De fleste synes 90 er rigtig godt. Ra-tallet kan højest være 100, hvilket svarer til solens evne til at gengive farver, forklarer Lone Lings.

Børn og voksne foretrækker ofte forskellige kelvin-tal, når Lings lyssætter private hjem. Det skyldes, at man allerede i 35-års alderen har brug for mere lys end unge mennesker for at se optimalt. Hun anbefaler derfor, at man køber forskellige pærer til sit hjem og blander det varme og kolde lys i rummene for at skabe en behagelig oplevelse for alle.

Sådan vælger du LED-pære
  • 2700 kelvin svarer til et varmt lys
  • Fra 3000 kelvin og opefter opfattes som koldt lys
  • Ra-tallet er afgørende for, hvor godt pærens lys gengiver farver i rummet. Skalaen topper ved 100, men fra 90 og opefter er Ra-tallet rigtig godt
  • En pære af dårlig kvalitet eller med et lavt Ra-tal har tendens til at gengive varmt lys som gult eller rødt, mens koldt lys kan opfattes blåt af menneskeøjet
  • Læse- og spisebordslamper skal have en høj Ra-værdi, mens pyntelamper i hjørnerne ikke behøves at være lige så dyre eller høj kvalitet
  • Indret gerne dit hjem med varierende kelvin-tal i dine LED-pærer. Det beroliger øjet og hjernen mest

Kilde: Lone Lings.

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.