Nu er det snart slut med at ryge på job - også udendørs

Total-forbud mod rygning i arbejdstiden breder sig
Snart kan det være slut med at få en smøg ved indgangen eller på parkeringspladsen. I stedet skal man flere og flere steder gå helt væk fra virksomhedens matrikel.
Snart kan det være slut med at få en smøg ved indgangen eller på parkeringspladsen. I stedet skal man flere og flere steder gå helt væk fra virksomhedens matrikel. arkiv/polfoto

Rygere, der stå ved indgangen og får sig en hurtig smøg, kan snart være fortid.

På et stigende antal arbejdspladser bliver det nu helt forbudt at ryge – også udendørs.

En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at hver fjerde virksomhed har totalt rygeforbud på matriklen. Det er næsten en fordobling siden 2009. Samtidig viser undersøgelsen, at langt de fleste virksomheder forventer, at det totale rygeforbud vil blive mere udbredt.

"Det er ikke overraskende. Der bliver jo talt en del om rygning på arbejdspladsen, mange er holdt op med at ryge, og der er også kommet fokus på, at rygning tager tid," siger Rikke B. Ørum, chef for HR & Arbejdsmiljø i Dansk Erhverv. Hun slår fast, at arbejdsgiverne har en klar interesse i at forbedre medarbejdernes sundhed ved at begrænse rygningen.

Faktisk mener 35 procent af virksomhederne i undersøgelsen, at det vil være en god ide, med et landsdækkende forbud mod rygning på arbejdspladsen. Det er flere, end de 24 procent, som allerede selv har indført det.

Det tyder på, at endnu flere fremover vil give rygerne den kolde skulder, lyder det fra Dansk Erhverv.

"Der kan være nogle virksomheder, som egentlig gerne vil gå et skridt videre. Men det kan måske kræve lidt tid at blive enige med medarbejderne om den rette balance," vurderer Rikke B. Ørum.

Rygerne har levet på lånt tid

Helle Lundsgaard er livsstilsekspert med speciale i blandt andet arbejdsliv. Hun mener, at udviklingen på arbejdspladserne er helt i tråd med tidsånden, og at mange også ændrer den private adfærd tilsvarende. For eksempel ved at gå ud af deres eget hjem, når de ryger.

"Rygerne har vidst, at de levede på lånt tid. De har haft rigtig mange år til at vænne sig til det. Man kan nærmere undre sig over, at så mange arbejdspladser tillader rygning," siger hun.

I fagforbundet HK/Privat, som organiserer mange ansatte i Dansk Erhvervs virksomheder, er arbejdsmiljøkonsulent June Halvorsen ikke begejstret for det stigende antal forbud.

"Det totale rygeforbud synes vi ikke er nogen god ide. Den enkelte medarbejder har brug for frihed til selv at bestemme, hvordan man helst vil bruge sin pause."

Svært at være en lille udstødt gruppe

June Halvorsen er bekymret på vegne af den lille gruppe medarbejdere, som risikerer at føle sig udstødt af fællesskabet. Det er godt, hvis virksomhederne kan tilbyde rygestop-kurser, men der er jo altid nogen, som ikke kan eller vil kvitte cigaretterne.

"Det bliver sværere at være en del af denne her lille gruppe, hvis de ligefrem bliver forvist fra matriklen. Der skal være plads til alle – så længe man ikke generer andre. Der er god musik i en broget arbejdsplads," siger hun.

June Halvorsen understreger, at det vigtigste er, at arbejdsgivere og ansatte bliver enige om en rygepolitik på arbejdspladsen.

"Hvis medarbejdere føler sig hørt og anerkendt, skaber det et godt psykisk arbejdsmiljø," siger hun.

Færre rygere - de lavtuddannede stor-rygere er tilbage

Tidligere på året viste en lignende undersøgelse fra Dansk Erhverv, at en stor del af befolkningen synes, at rygepauser skal trækkes fra i arbejdstiden. Så må rygerne blive længere på arbejde.

Knud Juel, forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed, vurderer at det faldende antal rygere gør det nemmere at lave forbud eller på anden måde begrænse rygningen.

"Det er en bølge, der er i gang, og den gør det nemmere at indføre restriktioner. Og jo flere forbud, jo færre ryger," siger Knud Juel. Samtidig slår han fast, at det er en stor gevinst for folkesundheden at begrænse rygningen.

Men selvom antallet af rygere falder, er faldet i antal af solgte cigaretter ikke nær så tydeligt. For det er små-rygerne, som lægger det på hylden. Og de har typisk en længere uddannelse.

"De højtuddannede lægger smøgerne fra sig," fortæller Knud Juel.

"Det er stor-rygerne, der er tilbage. Og de har oftere en kort eller ingen udannelse. Derfor er den negative side af det her, at vi har en stigende ulighed i befolkningens sundhed."

Ifølge den seneste optælling ryger en ud af seks voksne danskere dagligt. I 2005 var det hver fjerde.

Fakta om totalt rygeforbud

Dansk Erhverv har lavet en undersøgelse blandt 442 af deres medlemmer. Virksomhederne i Dansk Erhverv dækker brancher som detailhandel, engroshandel, transport, reklame, IT og advokatrådgivning.

 

Har I totalt rygeforbud på virksomhedens matrikel?

- Ja 24 %

- Nej 76 %

 

I pauser, som medarbejderen selv betaler for, kan man stadig forlade virksomhedens område og ryge.

 

Mener du/I der skal indføres et totalt landsdækkende rygeforbud på arbejdspladsen?

- Ja 35 %

- Nej 56 %

- Ved ikke 9 %

 

Tror du/I at flere og flere virksomheder i de kommende år vil vælge at indføre et totalt rygeforbud?

- Ja 78 %

- Nej 8 %

- Ved ikke 14 %

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.