Nu er det officielt: Danmark optrapper krig mod IS

Danmark sender syv kampfly, et Hercules-transportfly og op til 400 mand mod IS i Irak og Syrien.
Et stort flertal i Folketinget sagde tirsdag ja til regeringens forslag om at bruge 300 millioner kroner på en skærpet militærindsats mod IS i både Irak og Syrien.
Et stort flertal i Folketinget sagde tirsdag ja til regeringens forslag om at bruge 300 millioner kroner på en skærpet militærindsats mod IS i både Irak og Syrien. Foto: Nikolai Linares/Scanpix

Danmark er nu et af de lande i verden, der går forrest i den militære kamp mod Islamisk Stat (IS) målt per indbygger.

Det ligger ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) fast, efter et stort flertal i Folketinget tirsdag sagde ja til regeringens forslag om at bruge 300 millioner kroner på en skærpet militærindsats mod IS i både Irak og Syrien.

Danmark gør klar til at sende i alt syv F-16-kampfly, et Hercules-transportfly og op til 400 mand af sted. Det har flertallet bestående af blå blok, Socialdemokraterne og De Radikale vedtaget.

Fra talerstolen pointerede Kristian Jensen under den knap fem timer lange debat, at ingen krige løses alene ved at kaste bomber:

- Krige afsluttes ved forhandlingsbordet. Spørgsmålet er, hvad der får parterne til forhandlingsbordet. En part, der kun oplever sejre, som ISIL (IS, red.) gjorde for 20 måneder siden, har ingen interesse i at møde op til forhandlinger.

Et mindretal bestående af Enhedslisten, Alternativet og SF stemte nej til missionen.

- Det er en trist dag, hvor Danmark endnu engang er på vej ind i en forfejlet krig. En krig, der i værste fald kan destabilisere et totalt smadret Syrien og et kaotisk Irak yderligere, sagde Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, fra talerstolen.

Han kritiserer dels risikoen for at ramme civile, og at der ikke er en klar plan for, hvad den militære indsats skal opnå.

Alternativet afviser ikke brugen af militære midler mod Islamisk Stat. Men tidspunktet er ikke nu, fordi de vestlige lande fortsat ikke har lavet en plan, siger fredsordfører René Gade:

- Islamisk Stat er lige nu den stærkeste magnet i verden til at samle ekstremisme. Det, vi kæmper imod, er noget, der er i hovederne på folk. Vi vil bombe lokalt, mens vi ser det sprede sig til tusindvis i Afrika, andre steder i Mellemøsten og Europa.

- Vi ved, at bomberne vil skabe mere had og mere terror. Så vi insisterer på den langsigtede løsning, og der er bomberne ikke løsningen lige nu.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, er derimod "stolt over at stemme for missionen", som hun udtrykte det undervejs.

Danmark har før bidraget med F-16-fly i kampen mod IS. I Irak var der indsat syv F-16-kampfly, og flyene havde hovedsæde i Kuwait, der grænser op til den sydlige del af Irak.

De blev dog trukket hjem i oktober 2015 efter et års mission på grund af nedslidt materiel og mandskab. Planen har hele tiden været at sende flyene ud igen.

I slutningen af sidste år fik Danmark en anmodning fra USA om yderligere hjælp i kampen mod IS. Også Frankrig har anmodet Danmark om at bidrage yderligere til koalitionens indsats.

Den militære indsats:
  • Det samlede militære bidrag i indsatsen mod IS lyder på knap 400 mand, og dermed vil Danmark ligge i toppen af de 66 bidragende lande i koalitionen, når man måler bidrag per indbygger.
  • Prisen ligger på omkring 300 millioner kroner.
  • Bidraget omfatter en specialstyrke på omkring 60 mand, som indledningsvist skal træne, rådgive og støtte irakiske styrker. De er udsendt i 12 måneder. Pris: Cirka 55 millioner kroner.
  • Fire F-16-kampfly - samt tre i logistisk reserve - indsættes i både Irak og Syrien fra sommeren 2016 og seks måneder frem. Det ventes at omfatte omkring 110 personer. Flyene skal anvendes til kampoperationer samt overvågning og informationsindsamling. Pris: Cirka 220 millioner kroner.
  • Et Hercules-transportfly indsættes i hele operationsområdet i op til seks måneder. Det ventes at omfatte omkring 60 personer. Transportflyet skal primært anvendes som støtte til den internationale koalitions specialopgaver. Pris: Cirka 30 millioner kroner.
  • Danmark bidrager allerede med en mobil radar på Al Asad-luftbasen i Irak og Al Dhafra-luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater, hvortil omkring 30 mand er afsat.
  • Desuden er der indsat omkring 120 personer til træning af de irakiske styrker på Al Asad-luftbasen. De har indtil videre uddannet 3500 irakiske soldater samt 600 kurdiske peshmergaer.

Kilde: Forsvarsministeriet og beslutningsforslaget.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.