Nu er boligmarkedet single-venligt

Trods prisstigninger på lejligheder i de større byer, så har singler i dag lettere ved at få en fod indenfor på boligmarkedet.
Hos ejendomsmæglerkæden Home forventer man, at flere singler vil blive boligejere som følge af den lave rente. Arkivfoto.
Hos ejendomsmæglerkæden Home forventer man, at flere singler vil blive boligejere som følge af den lave rente. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Er du single, og overvejer du at blive boligejer, så bør du overveje at slå til nu.

For selvom ejerlejlighederne bliver dyrere, så betyder den lave rente, at singler i dag skal tjene langt mindre for at kunne købe en lejlighed på 50 kvadratmeter i landets storbyer end lige før finanskrisen. Det viser en ny beregning udarbejdet af Danske Bank og ejendomsmæglerkæden Home ifølge Berlingske.

I både Aarhus og København kræver det en årlig indtægt på lige under 400.000 kroner at købe den typiske begynderlejlighed på 50 kvadratmeter. Det er omkring 100.000 kroner mindre end for otte år siden.

Ifølge Mads Ellegaard, der er relationschef i ejendomsmæglerkæden Home, er rentefaldet godt nyt for alle kommende boligejere, men det kommer især singlerne til gavn.

- Det er nemmere at blive godkendt til at låne som par, fordi man som par typisk har et større økonomisk råderum. Den lave rente betyder, at singlerne får lettere ved at fremlægge et privatregnskab med det nødvendige økonomiske råderum, siger han til Newspaq.

Hvis du er single, og den lave rente frister dig til at købe drømmelejligheden, så er der nogle ting, du bør overveje, før du skriver under på købskontrakten.

- Som enlig er man økonomisk set mere sårbar, hvis indtægten ændrer sig. Man er nødt til at overveje, om man står over for et jobskifte i de kommende år, og hvilke jobmuligheder der er i området, man kigger på lejlighed i, siger Kristina Søgaard, der er advokat og boligrådgiver i advokatfirmaet Advodan.

Både når ejerlejligheden skal købes og sælges, er der nogle udgifter. Når man skal sælge lejligheden, kan ejendomsmæglerregningen alene løbe op i alt mellem 60.000 og 100.000 kr. Derfor bør man tænke flere år frem, hvis man vil gå fra at være lejer til ejer.

- Når man køber en lejlighed i dag, er man knap så mobil. Liggetiderne for boliger er længere, så man kan ikke bare sadle om fra den ene dag til den anden. Derfor skal man tage de langsigtede briller på og forsøge at tænke fem år frem i tiden, siger Kristina Søgaard, der erkender, at det kan være en udfordring.

Hos ejendomsmæglerkæden Home forventer man, at flere singler vil blive boligejere som følge af den lave rente.

- Udgiften ved at eje bolig bliver mindre på grund af den lave rente, samtidig med at lejepriserne holdes stabilt. Derfor kan det blive mere attraktivt at eje frem for at leje, siger Mads Ellegaard.

Fakta: Det skal du tjene for at købe en lejlighed på 50 kvm:

København: 395.000 kr.

Aarhus: 372.000 kr.

Esbjerg: 262.000 kr.

Aalborg: 284.000 kr.

Odense: 285.000 kr.

Kilde: Beregninger fra Danske Bank og Home.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.