Nu åbner Danmarks første plejehjem for homoseksuelle

Plejehjemmet Slottet i København går forrest i kampen om at forbedre forhold for ældre homoseksuelle og transkønnede. Fra i dag af kan de nemlig kalde sig Danmarks første LGBT-plejehjem
Som det første danske plejehjem, kan Slottet i København, fra i dag bryste sig af at være et profilplejehjem for LGBT-personer.
Som det første danske plejehjem, kan Slottet i København, fra i dag bryste sig af at være et profilplejehjem for LGBT-personer. Foto: Iris/Scanpix/Arkiv

I forbindelse med Copenhagen Pride markerer plejehjemmet Slottet fra i dag sin nye LGBT-profil. Det skriver Berlingske.

Den nye profil betyder, at stedet skal være særligt imødekommende over for LGBT-mennesker, der betegner bøsser, lesbiske eller transkønnede. Målet er, at det skal blive nemmere for ældre LGBT-personer at være åbne omkring deres seksualitet og kønsidentitet.

En af de beboere, der allerede bor på plejehjemmet, er Helge Madsen. Han er homoseksuel, men det holdt han hemmeligt for personalet i flere år.

Det var først, da det sidste efterår blev besluttet, at plejehjemmet skulle være LGBT-plejehjem,at han fortalte personalet om sin seksualitet. Indtil da havde han frygtede, hvilke reaktioner han ville blive mødt med.

- Der er let nogle, der kan misforstå det og tænke, at 'så er han nok også sådan og sådan'. Det brød jeg mig bare ikke om, fortæller 83-årige Helge Madsen til Berlingske.

Ældre går ofte tilbage i skabet

Det er ikke ualmindeligt, at ældre LGBT-personer undlader at fortælle om deres seksualitet, når de flytter på plejehjem, fortæller Vivi Jelstrup til Berlingske. Hun er medlem af LGBT Danmarks seniorudvalg.

- Det, vi ved, er, at ældre LGBT-personer ofte går ind i skabet igen, når de kommer på plejehjem. Det er jo ret forskelligt, hvordan folk har levet - nogle har levet fuldstændigt åbent, mens andre har været meget forsigtige. Men generelt har folk i den alder levet i en tid, hvor det har været sværere at være åben omkring sin seksuelle orientering eller kønsidentitet, hvis den afveg fra normen, siger hun til Berlingske.

På grund af den nye profil, har personalet på Slottet været igennem et forløb, tilrettelagt af blandt andre LGBT Danmark, hvor de har arbejdet med forskellige temaer, der har klædt dem på til bedre at kunne arbejde med ældre LGBT-personer.

I Københavns Kommune er der i de seneste år blevet oprettet seks plejehjem med særlige profiler lige fra mad til musik.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.