Norwegian-strejke kan koste dig dyrt

Hvis du er ramt af flystrejken og aflyste fly, så er det vigtigt at kende dine rettigheder. Ellers kan det ende med at koste dig dyrt.
Op mod 35.000 passagerer er påvirket af flystrejken hos flyselskabet Norwegian. Hvis dit fly er aflyst, er det vigtigt at kende dine rettigheder.
Op mod 35.000 passagerer er påvirket af flystrejken hos flyselskabet Norwegian. Hvis dit fly er aflyst, er det vigtigt at kende dine rettigheder. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

Er dit fly aflyst på grund af flystrejke? Så skal du være opmærksom på dine rettigheder, ellers kan det blive en dyr fornøjelse.

Hvis dit fly er aflyst har du ret til et få returneret eller ombooket flybilletten. Men der er stor forskel på, hvor meget forbrugerne skal have op ad pengepungen, når de vælger den ene løsning frem for den anden. Ved ombookingen er det nemlig flyselskabet, der skal betale prisdifferencen.

- Billetterne er oftest dyre lige op til afgang. Hvis du ikke kan vente med at komme af sted, kan det derfor blive en dyr omgang, hvis du vælger at få pengene retur og dermed selv skal betale prisdifferencen for at rejse videre med et andet selskab, siger Ole Kirchert Christensen fra Check-in.dk, der skriver om rejser og luftfart.

Vælger du at ombooke billetten, skal du have en ny billet til den første ledige afgang med enten det samme eller et andet flyselskab. Hvis du flyver med næste afgang, har du krav på mad og drikke samt en gratis overnatning, hvis aflysningen strejker sig over flere dage. Selvom du på nettet kan se, at dit fly er aflyst, er det vigtigt at møde op i lufthavnen.

- Oplysningerne på flyselskabets hjemmeside er ikke altid korrekte. Hvis man vil være helt sikker på at få sine penge, så skal man møde op i lufthavnen, siger Asta Ostrowski, der er seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

Under en strejke kan du også glemme alt om kompensation for forsinkelse. Der er nemlig tale om ekstraordinære omstændigheder, som flyselskabet ikke har kontrol over. Derfor gælder de normale regler for erstatning ikke. Hvis flyrejsen er en del af en pakkerejse kan du være berettiget til en form for kompensation.

- Du skal kontakte dit rejsebureau med det samme for at høre om mulighederne for afbestilling eller kompensation for selve rejsen. Hvis du har bestilt flybillet og hotelopholdet hver for sig, er der ikke noget at gøre i forhold til hotelopholdet. Så er det bare rigtigt ærgerligt, siger Asta Ostrowski.

Flyselskabet Norwegian har onsdag aflyst næsten alle indenrigsflyvninger i Danmark, Norge og Sverige samt flyvningerne mellem de skandinaviske hovedstæder. Aflysningerne påvirker op mod 35.000 passagerer. Ifølge Ole Kirchert Christensen kan aflysningerne vare flere dage.

- Det er svært at sige, hvor længe strejken vil vare. Men det kan vare helt frem til fredag, og så vil der ske noget. Norwegian har ikke råd til, at flyaflysningerne strækker sig over længere tid, siger han.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.