Norske sprogrøgtere bekymrede for prinsesse

Prinsesse Ingrid Alexandra er havnet i den norske sprogstrid. Folkene bag nynorsk under sig over skolevalg.
Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marits datter risikerer ikke at lære nynorsk på sin internationale skole, advarer sprogorganisation.
Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marits datter risikerer ikke at lære nynorsk på sin internationale skole, advarer sprogorganisation. Foto: Soren Andersson/AP

Norges landsdækkende organisation for brugere af nynorsk, Noregs Mållag, er alvorligt bekymret for, at kronprins Haakon og prinsesse Mette-Marits datter, prinsesse Ingrid Alexandra, ikke kommer til at lære nynorsk på Oslo International School, fremgår det af et brev til det norske hof.

Både skolen og hoffet forsikrer dog i et svar, at det vil ske.

Noregs Mållag er bekymret for, at skolens engelskundervisning vil gå ud over prinsessens nynorskkundskaber. Organisationen vil vide, om prinsessen vil komme til at følge den samme undervisning i det norske parallelsprog som andre norske skolebørn, skriver Dagsavisen.

- Svaret, vi fik, er, at de følger læreplanen, men at de ugentlig kun har tre timers undervisning i norsk. Det er i vid udstrækning op til den enkelte skole, hvordan undervisningen tilrettelægges, siger leder for Noregs Mållag, Marit Aakre Tennø.

Selv om hun mener, at svaret er lidt "uldent", så ønsker hun ikke at kritisere kronprinsparrets valg af skole til deres børn.

Rektor Janecke Aarnæs, Oslo International School, beroliger dem, der bekymrer sig over, at prinsessen, der en dag vil kunne kalde sig Norges dronning, ikke vil få tilstrækkelig undervisning i nynorsk.

- I så tilfælde bør mållaget være bekymret for alle norske folkeskoler. I og med der ikke er separat undervisning i nynorsk i grundskolen i det hele taget, så er det ikke anderledes hos os end på andre skoler som skolen Jansløkka, hvor prinsessen gik tidligere, siger Aarnæs.

Sproget i Norge har gennem flere århundreder været en følsom sag. I dag er der to officielle sprog, som er sidestillet. Bokmål, som minder mest om dansk, og nynorsk, der er et sprog, dannet af landdialekter. Norske gymnasieelever skal til studentereksamen i begge sprog.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.