Norsk opposition: Ja til 10.000 flygtninge

Kristelig Folkeparti bakker nu også op om, at Norge skal tage imod 10.000 kvoteflygtninge fra Syrien.
Flere norske partier er parat til at tage imod 10.000 syriske flygtninge, men regeringen - særligt Fremskrittspartiet - mener, at det er for mange. Her ses flygtninge på grænsen imellem Libyen og Tunesien. Arkivfoto
Flere norske partier er parat til at tage imod 10.000 syriske flygtninge, men regeringen - særligt Fremskrittspartiet - mener, at det er for mange. Her ses flygtninge på grænsen imellem Libyen og Tunesien. Arkivfoto Foto: Polfoto, AP, Paolo Santalucia/free

Det norske Kristelig Folkeparti vedtog fredag på sit landsmøde at sige ja til, at Norge skal tage imod 10.000 kvoteflygtninge fra Syrien.

Det skete med et overvældende flertal, og beslutningen blev modtaget med stående applaus i salen, rapporterer det norske nyhedsbureau NTB.

Det betyder, at en enig opposition - altså inklusiv regeringens parlamentariske grundlag, Kristelig Folkeparti og Venstre - nu bakker op om forslaget, der kommer fra Arbeiderpartiet.

Også Senterpartiet og De Grønne bakker op.

Oppositionen kan dermed entydig tvinge forslaget igennem trods modstand fra de to regeringspartier, Høyre og Fremskrittspartiet.

Næstformand i Kristelig Folkeparti Dagrun Eriksen ser den massive opbakning til at byde flygtningene velkommen som en sag, regeringen ikke kan ignorere. På spørgsmålet om, hvorvidt der kan indgås et mindre kompromis, svarer hun:

- Hvis vi deltager i forhandlingerne, skal vi deltage i forhandlingerne. Vi skal lytte til input fra de andre partier. Men når der er et så tydeligt politisk flertal for 10.000 flygtninge, vil det norske folk finde det mærkeligt, hvis vi ikke formår at ende med en parlamentarisk beslutning om det.

Samtidig spiller hun bolden over til Arbeiderpartiet.

- Hvis Arbeiderpartiet tør at stå fast, vil jeg mene, at vi er i stand til at opnå en beslutning, som afspejler flertallet i Stortinget, siger Eriksen til NTB.

Forslaget, der i øjeblikket forhandles i Stortinget, truer med at sprænge regeringen, da især en del af Fremskrittspartiets bagland står stejlt på, at Norge ikke kan modtage 10.000 flygtninge fra Syrien.

I stedet vil partiet øge hjælpen i flygtningenes nærområder.

Høyre har ikke taget officielt fremlagt partiets holdning til spørgsmålet, men partileder og statsminister Erna Solberg har tidligere sagt, at hun ser 10.000 som et for højt tal.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.