Norsk kronprins sælger huse for 12 millioner

Den norske kronprins har tjent millioner af norske kroner på at sælge ejendomme, som skatteyderne har betalt til, skriver norske Dagbladet.
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: Soren Andersson/AP

Den norske kronprins, kronprins Haakon, har tjent omtrent 12 millioner norske kroner på salget af to ejendomme, som de norske borgere i årevis har været med til at finansiere driften af gennem skatten.

Det skriver den norske avis Dagbladet.

Pengene for salget af de to ejendomme, som ligger ved Skaugum i Asker kommune i Norge, er gået til kronprinsen privat.

Det bekræfter hoffets kommunikationschef, Marianne Hagen, overfor avisen, men hun ønsker ikke at kommentere på, hvorvidt pengene er blevet reinvesteret i Skaugum.

- Kongefamiliens disponering af private midler rapporterer vi ikke om, skriver kommunikationschefen til Dagbladet.

Det norske kongehus modtager årligt apanage fra Stortinget, og det er beskrevet, hvordan apanagen "skal dække forvaltning, drift, vedligeholdelse og udvikling af de private ejendomme", i slottets årsberetning for 2015.

Men ifølge Dagbladet er det altså ikke muligt at se, om pengene fra frasalget af de to ejendomme er blevet brugt til at reinvestere, ligesom at slottet ikke vil fortælle Dagbladet, hvordan pengene er blevet brugt.

Samlet set er der ifølge Dagbladet blevet brugt 80 millioner norske kroner af apanagen og statsbudgettet på forvaltning, drift, vedligeholdelse og husholdning af kronprinsens private ejendomme fra 2002 til 2015.

Skaugum gård er gået i arv i det norske kongehus, siden at daværende kong Haakon og kronprins Olav købte ejendommen i 1929.

I 2001 overlod kong Harald gården til kronprins Haakon, som har særeje over ejendommen.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.