Norge sender soldater til Irak og Afghanistan

Norge har besluttet at sende 195 soldater til operationer i Irak og Afghanistan, bekræfter statsministeren.
Den norske statsminister Erna Solberg bekræfter, at Norge nu sender soldater afsted til Irak og Afghanistan.
Den norske statsminister Erna Solberg bekræfter, at Norge nu sender soldater afsted til Irak og Afghanistan. Foto: Jason DeCrow/AP

Den norske regering har torsdag besluttet at sende 195 soldater til operationer i Irak og Afghanistan, bekræfter statsminister Erna Solberg torsdag aften.

Det er ikke meningen, at de 120 norske soldater, som sendes til Irak, skal i direkte kamp med de sunnimuslimske jihadister fra Islamisk Stat (IS), fastslår Solberg.

Nordmændene skal i stedet uddanne irakiske sikkerhedsstyrker, siger statsministeren på et pressemøde, hvor også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er til stede.

- Vi regner med at deltage ved et træningscenter i Erbil samt at rådgive og støtte en irakisk sikkerhedsstyrke i Bagdad-området, siger forsvarsministeren.

- Vi vil i begge tilfælde samarbejde tæt med andre allierede bidragydere. Formålet med bidraget er at styrke Iraks evne til at varetage landets egen sikkerhed, siger hun.

I Afghanistan bidrager Norge med 75 soldater til den såkaldte Resolute Support Mission (RSM), der efterfølger Isaf-styrken, som afvikles i år.

- Sikkerhedssituationen i Afghanistan er fortsat krævende, og det er vigtigt, at vi forlader Afghanistan i bedst mulig stand til at varetage egen sikkerhed. Landet må ikke falde tilbage til at blive et fristed for terrorister, fastslår Søreide.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.