Nordjyde dræbt af skorsten på jobbet: Derfor får chefen ingen straf

En arbejdsulykke endte tragisk, men selvom arbejdsgiveren brød arbejdsmiljølovgivningen, slipper han for bøde og tiltale.
En 64-årig nordjyde blev dræbt på jobbet, da han fik en skorsten (som dog ikke er skorstenen på billedet) i hovedet.
En 64-årig nordjyde blev dræbt på jobbet, da han fik en skorsten (som dog ikke er skorstenen på billedet) i hovedet. Foto: Scanpix/Arkiv

En 64-årig nordjyde fik i 2012 en skorsten ned over sig, mens han var på arbejde. Arbejdsulykken kostede ham livet, og det viste sig at arbejdsgiveren havde brudt arbejdsmiljølovgivningen. Alligevel har Arbejdstilsynet valgt at henlægge sagen, så arbejdsgiveren slipper for straf. Det skriver Fagbladet 3F.

Dødsulykken foregik, mens manden var ved at rive et hus ned.

I første omgang havde Arbejdstilsynet ellers udstedt et forbud og lukket arbejdspladsen. Men senere indstillede tilsynet til politiet, at sagen blev henlagt, og dagen efter indstillede politiet efterforskningen.

Årsagen er, at den dræbte og hans chef havde et tæt forhold.

Venner gennem mere end 30 år

Arbejdstilsynet har en praksis med at henlægge sager, hvor arbejdsgiver og ansat er i familie med hinanden. Det er ikke tilfældet her, men den afdøde kom i arbejdsgiverens hus gennem mere end 30 år.

Flere advokater kritiserer praksissen over for Fagbladet 3F.

- Jeg synes på ingen måde, at den angiveligt nære relation mellem arbejdsgiveren og afdøde kan begrunde, at sagen rent politimæssigt og dermed strafferetligt henlægges på Arbejdstilsynets anmodning, siger Karsten Høj, som er en af landets førende eksperter i arbejdsskadesager og erstatningsret, til Fagbladet 3F.

Arbejdsgiveren siger, at han havde et godt forhold til afdøde, og at arbejdspladsen aldrig tidligere har fået bøder. Han mener derfor, at det er den rigtige beslutning.

Arbejdstilsynet er ikke enig i, at arbejdsgiveren er fri for ansvar, men har ikke yderligere kommentarer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.