Nordisk konge på historisk besøg i USA

Den norske kong Harald har tirsdag aflagt sit første besøg i den amerikanske delstat Alaska som led i en større visit i Nordamerika.
Norges kong Harald er en aktiv forkæmper for bekæmpelsen af klimaforandringerne.
Norges kong Harald er en aktiv forkæmper for bekæmpelsen af klimaforandringerne. Foto: Petr David Josek/AP

Norges kong Harald har den seneste uge været i færd med at rejse USAs vestkyst tynd. Og besøget markerer samtidig kongens første visit i den del af landet i 20 år. Der skriver dagbladet.no og norsk Se og Hør.

Efter først at have besøgt millionbyen Seattle i delstaten Washington gik turen tirsdag videre til USAs største delstat Alaska, som kongen aldrig før har besøgt. Det er til trods for, at verdens største norsk-amerikansk organisation ved navn Sons of Norway findes i byen Anchorage. Og den organisation skal han naturligvis også besøge.

Hovedformålet med besøget er at diskutere miljøet i området, som kongen engagerer sig stort i. Blandt andet vil han se med egne øjne, hvordan klimaforandringerne påvirker naturen i den kolde delstat.

Til det formål fik kong Harald stillet to Black Hawk-helikoptere til sin rådighed, og meget passende var to af helikopterpiloterne efterkommere af norske indvandrere i USA.

- Han takkede for turen, og syntes, den var vældig flot, fortæller den ene pilot, Justin, til norsk Se og Hør efter flyveturen.

Under besøget i fiskerbyen Homer i Alaska fik kongen også muligheden for at tale med en gruppe lokale fiskere om, hvad klimaforandringerne betyder for deres levebrød.

Kongen, der selv er aktiv jæger og fisker, fik derfor mulighed for at sætte sig ind i de problemstillinger, de lokale fiskere kæmper med hver dag.

Besøget i Alaska afrunder den norske konges seks dage lange besøg i USA, før turen onsdag igen går mod mere skandinaviske himmelstrøg.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.