Nøgenfotos på nettet? Det gør du hvis de spredes

Nyt materiale skal hjælpe unge, der oplever, at deres intime billeder blive delt på internettet.
Hæftet "Har du været nøgen på nettet?" distribueres på landets skoler, og et mere uddybende hæfte kan læses på nettet og downloades.
Hæftet "Har du været nøgen på nettet?" distribueres på landets skoler, og et mere uddybende hæfte kan læses på nettet og downloades. Foto: Colourbox/free

Tre organisationer, der arbejder for børnenes ve og vel, lancerer sammen et hæfte med gode råd til unge mennesker, der oplever, at deres intime billeder flyder på nettet.

- Børn og unge, der oplever, at deres intime billeder bliver spredt via elektroniske medier, kan opleve stor magtesløshed, fordi de let mister kontrollen med billederne, siger Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet.

Det er organisationerne Red Barnet, Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge, der lancerer de gode råd i hæftet "Har du været nøgen på nettet?".

Genvind kontrollen

Et stigende antal børn og unge oplever nemlig, at de private billeder, de har delt med for eksempel en kæreste, pludselige cirkulerer på nettet.

En af de mere omdiskuteret sager med nøgenbilleder og unge mennesker er nok den såkaldte "Viborg-mappe", hvor mere eller mindre afklædte unge piger fra Viborg blev delt blandt en gruppe drenge.

- Det er vores håb, at materialet kan hjælpe de unge, der er kommet galt af sted, med at genvinde kontrollen, og samtidig sætte gang i en bredere debat blandt børn og unge om at beskytte privatlivet på digitale medier, siger Lisbeth Brunebjerg Holmegaard, projektleder i Medierådet for Børn og Unge.

Gode råd

Overdøv det dårlige
- Jo flere positive ting, du lægger ud, jo længere ned på søgemaskinernes lister kommer det indhold, du gerne vil have bliver glemt.

Få styr på situationen
- Tjek, om dit billede er blevet spredt, ved at søge på dit eget navn og brugernavn i en søgemaskine.

- Hvis billedet er på de sociale medier, så slet det. Eller anmeld billedet hvis en anden person har lagt billedet op.

- Hvis du har sendt det til andre, så bed dem om at slette det. Tror du, at det er delt med flere, så spørg dine bedste venner om hjælp til at kontakte modtagerne og bed dem slette billedet.

Hvad skal jeg gøre?
- Find den person, der bedst kan hjælpe dig.

- Fortæl det til dine forældre.

- Vær ærlig om, hvordan det er foregået.

- Gå i gang med det samme! Jo før du handler, jo mindre skade sker der.

- Meld det til politiet, hvis du bliver presset eller truet til at sende nøgenbilleder.

Er det ulovligt?
- Hvis billeder af personer under 18 år viser seksuelle handlinger, er de ulovlige, men politiet sigter ikke unge teenagere for at have sendt billeder af sig selv.

- Politiet går efter de personer, der udnytter børn og billeder - ikke
efter ofrene.

Kilder: Red Barnet, Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.