Nødråb fra sundhedsfolk: Vi KAN ikke løbe stærkere

I et åbent brev til de ansvarlige ministre skriver landets sygeplejersker om deres bekymring for fremtiden. Patienter og medarbejdere kan ikke klare flere besparelser, lyder det.
Repræsentanter for landets sygeplejersker advarer mod yderligere besparelser i sundhedsvæsenet: - Vi kan ikke blive ved, siger kredsformand i Region Hovedstaden Vibeke Westh.
Repræsentanter for landets sygeplejersker advarer mod yderligere besparelser i sundhedsvæsenet: - Vi kan ikke blive ved, siger kredsformand i Region Hovedstaden Vibeke Westh. Foto: Nikolai Linares, Scanpix/arkiv

Afdelingerne på landets sygehuse er presset ned til sokkeholderne, og personalet kan ikke løbe stærkere, end det gør i dag.

Sådan lyder det fra kredsformændene i Dansk Sygeplejeråd, der her i startfasen af forhandlingerne om regionernes - og altså patienternes fremtid - har skrevet et åbent brev til forhandlingsparterne.

De fortæller om personalets og patienternes hverdag, som den ser ud og deres frygt for fremtiden, hvis der kommer yderligere besparelser.

- Bliver vi færre medarbejdere, kan vi kun nå det livsnødvendige. Risikoen for fejl bliver større, og patienter og pårørende kommer til at møde personale, der ikke har tid til at tale med dem og give dem ordentlige forløb, siger Vibeke Westh, kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Region Hovedstaden.

En giftig klemme

Men udmeldingerne fra forhandlingsparterne har indtil nu ikke været optimistiske. Øgede udgifter til medicin og større tilstrømning af patienter har, med regionsformand Bent Hansens udtryk, sat regionerne i “en giftig klemme,” hvor der er huller, der skal dækkes:

- De sparekataloger ude i hver region, der er undervejs, kan ikke undgå at blive dramatiske, sagde Bent Hansen (S) i går til Ritzau i forbindelse med det indledende møde med finansminister Bjarne Corydon (S).

Vi ender med selv at blive syge

Vibeke Westh siger modsat, at det er fuldstændig afgørende, at der kommer flere ressourcer. Ikke kun for patienternes skyld, men også for at få et voldsomt skrantende arbejdsmiljø for sundhedspersonalet på ret køl.

En problematik Avisen.dk har undersøgt og sat fokus på i en lang række artikler.

- Vi har kompenseret rigtig længe som medarbejdere og vi kan ikke blive ved, for så ender vi med også at blive syge. Det er voldsomt psykisk belastende hver dag at skulle gå på kompromis med den kvalitet, vi leverer over for syge mennesker, siger Vibeke Westh.

Da man sidste år lavede aftalen om regionernes økonomi regnede man med faldende priser på tilskudsberettiget medicin. Det har ikke holdt stik. Udgifterne er tværtimod steget. Samtidig er der simpelthen flere patienter. Blandt andet er antallet af kræftpatienter steget med fem procent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.