Niels Jørgen faldt om med blodprop: Blev reddet af sine katte

Fire katte holdt Niels Jørgen Thomsen varm i et døgn, da han faldt om med en blodprop.
Niels Jørgen Thomsen sammen med katten Sara, der sammen med tre andre katte holdt den 62-årige lastbilchauffør varm, da han faldt om med en blodprop.
Niels Jørgen Thomsen sammen med katten Sara, der sammen med tre andre katte holdt den 62-årige lastbilchauffør varm, da han faldt om med en blodprop. Foto: Privat

Kattene Sara, Ludvig, Sofus og Pjevse spiller en helt særlig rolle i den 62-årige lastbilchauffør Niels Jørgen Thomsens liv.

En dag i april faldt Niels Jørgen Thomsen om på sit køkkengulv lammet af en blodprop i hjernen. De fire gårdkatte, der gennem en kattelem kan gå ud og ind af det nedlagte landbrug i Vorbasse, valgte den dag at lade gårdens mus passe sig selv. I stedet blev de sammen med Niels Jørgen Thomsen på køkkengulvet, hvor de varmede ham, indtil han blev fundet dagen efter.

- Det undrer mig egentlig ikke, fordi de er tæt knyttet til hinanden. Han er jo ellers sådan en barsk trucker min far, som ikke sådan indrømmer, at han elsker sådan nogle små lodne væsner, men det gør han, fortæller Niels Jørgen Thomsens datter Yvonne Thomsen til Avisen.dk.

Har reddet hans liv

Hun er ikke i tvivl om, at kattene har reddet hendes fars liv.

- Han er meget tynd. Han har altid haft svært ved at holde vægten, så han har simpelthen ikke noget sul på kroppen til at holde varmen. Og så er det så iskoldt på det køkkengulv, han faldt på. Det er lavet af beton, forklarer hun og fortsætter:

- Lægerne mente faktisk også, at det kan have været med til at holde ham varm. Og det er jo vigtigt at holde sin kropstemperatur, når man er i sådan en situation.

Niels Jørgen Thomsen bor alene og arbejde inden blodproppen som lastbilchauffør. Det var hans chef, der fandt ham på køkkengulvet et døgn efter blodproppen. Han havde forgæves forsøgt at ringe til ham, da han ikke mødte op på arbejde. Han opdagede den livløse Nels Jørgen Thomsen på køkkengulvet og så kattene omkring ham, inden han fik smadret en dør og tilkaldt hjælp.

Selvom Yvonne Poulsen har været overrasket og begejstret over kattenes reaktion, så tror hun ikke, at den er kommet bag på hendes far.

- Jeg tror, at han synes, at det er fuldstændig naturligt og egentlig ikke noget særligt. Han er vant til, at de er med ham over alt. De plejer at gå en tur sammen rundt om gården hver morgen, og der var de også med den morgen, fortæller Yvonne Thomsen.

Var en motivation gennem genoptræning

Mens Yvonne Thomsen boede hjemme var kattenes plads ellers udenfor, hvor de kunne bo i stalden og fange mus. Men lige præcis disse fire katte fik altså tiltusket sig en plads helt inde i Niels Jørgen Thomsens stue. Datteren fortæller, at det startede efter en tur til dyrlægen, hvor de skulle steriliseres. 

- Så var det jo synd, at de skulle ligge ude i kulden og komme sig over narkosen og så videre, og så kom de ind. Og jeg kunne godt høre, når jeg snakkede med ham i telefonen, at de blev ved med at være indenfor. Og de kom altså aldrig ud i igen, siger Yvonne Thomsen.

Niels Jørgen Thomsen er i dag blevet permanent lam i den venstre side af kroppen. For tre uger siden kom han hjem fra det sted, hvor han har været i genoptræning siden sin blodprop. Og kattene har helt klart været en stærk motivationsfaktor for ham, fortæller Yvonne Thomsen, der også tror, at kattene har glædet sig til at få Niels Jørgen Thomsen hjem.

- Jeg var lidt bange for, at de ikke kunne kende ham, fordi han lugter anderledes, og hans stemme har også ændret sig meget. Han ser jo også anderledes ud, fordi han sidder ned. Og han er lammet i den ene side, så det er jo noget helt andet for dem, end de er vant til, men de kan sagtens kende ham. De er helt med på, at det er deres far, siger hun og griner.

Yvonne Thomsen har indstillet kattene til Agria Dyreforsikrings konkurrence Danmarks Dyrehelt 2016, og de fire katte er da også allerede blevet kåret som jyske ugevindere i konkurrencen, der afgøres i midten af november.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.