Folkemødet 2016

Niels Hausgaard: Derfor tager jeg til Folkemødet

Når Folkemødet på Bornholm bliver skudt i gang i dag, kommer der ikke til at være mange nordjyder, viser rundspørge. Avisen.dk har dog opsporet en kendt nordjyde, der tager til Allinge.
Selvom det ifølge Krak tager seks timer og 54 minutter at køre fra nordjyske Hjørring til den bornholmske by Allinge, afskrækker det ikke den folkekære entertainer Niels Hausgaard fra at tage til Folkemødet.
Selvom det ifølge Krak tager seks timer og 54 minutter at køre fra nordjyske Hjørring til den bornholmske by Allinge, afskrækker det ikke den folkekære entertainer Niels Hausgaard fra at tage til Folkemødet. Foto: Scanpix Arkiv

Hvis du havde drømt om at møde en masse nordjyder til Folkemødet på Bornholm, kan du godt komme til at sove længe.

For helt præcis 0 procent af nordjyderne deltager i Folkemødet, der begynder i dag. I hvert fald hvis man følger en ny meningsmåling som Analyseinstituttet Wilke har udført for Avisen.dk blandt 1.021 repræsentativt udvalgte danskere.

I Region Hovedstaden deltager 2,2 procent af deltagerne i Folkemødet på Bornholm, og 1,6 procent tager turen fra Region Sjælland.

Bevæger man sig længere vestpå, er det 0,4 procent af midtjyderne, der deltager og 0,5 procent af danskerne i Region Syddanmark.

Folkekær entertainer kommer

Avisen.dk har dog opstøvet en nordjyde, der vender snuden mod solskinsøen i dag. Det er den folkekære entertainer Niels Hausgaard, der er Danmarks nok mest berømte nordjyde.

- Jeg kender adskillige nordjyder, der tager derover og har gjort det hvert år. Men det er nok rigtig nok, at der er ikke er så mange, der deltager. Vi er jo også dem, der har længst transporttid, siger Niels Hausgaard.

Går ikke glip af debat

Et af formålene med Folkemødet på Bornholm er at udbrede den demokratiske debat. Den behøver de nordjyder, der ikke når til Bornholm, dog ikke at frygte, at de går glip af.

- Man kan godt blande sig i den demokratiske dialog uden at gå til folkemøde på Bornholm. Folkemødet er en fantastisk idé, og vi markerer en vilje til demokrati, og det er rigtig godt, men den dialog kan sagtens blive ført andre steder, lyder det fra Niels Hausgaard.

Udkantsproblemer, den løser vi selv

Bornholm og nogle nordjyske kommuner har måske nogle af de samme udfordringer som såkaldte udkantskommuner. Ville det ikke være smart, at nordjyderne benyttede muligheden til at tage over og råbe politikerne op?

- Nu kan jeg jo ikke snakke på de andre nordjyders vegne, men for mit eget vedkommende, tror jeg ikke, at det nytter meget at snakke med politikere om det, for jeg tror selv, vi finder løsningerne, mener Niels Hausgaard.

Han peger på, at et stigende antal børnefamilier flytter fra de store byer og ud til mere natur og frisk luft i udkanterne i Danmark.

- Min vision er, at Nordjylland bliver et sted, hvor børnefamilier bosætter sig til børnene flytter hjemmefra, og der så kommer nye familier til, lyder det fra Hausgaard, der håber på, at Udkantsdanmark også får en stemme på Bornholm.

Populært på grund af umulig transport

Alligevel ser han god grund til selv at tage til Folkemøde.

- Jeg forventer at få snakket med en hel masse mennesker, jeg kender, og en hel masse mennesker, jeg ikke kender endnu.

Niels Hausgaard tror, at årsagen til, at det bornholmske folkemøde har fået så stor tilslutning, er på grund af de lidt umulige vilkår, det holdes under.

- Det er for det første vanskeligt at komme dertil, logistikken på Bornholm er fuldstændig umulig, og man kan nærmest ikke være i Allinge. Der er et eller andet godt i, at det er så umuligt. Hvis man havde holdt det på en mark udenfor Århus, var det aldrig blevet så stort, slutter Niels Hausgaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.