Ngo: Hjælp i nærområderne stopper flygtningestrømmen

Folkekirkens Nødhjælp rejser til Ungarn og Balkan for at se de massive flygtningestrømme ved selvsyn.
Flygtningestrømmen mod Europa er intens. Her venter flygtninge på at få lov at krydse grænsen mellem Grækenland og Makedonien.
Flygtningestrømmen mod Europa er intens. Her venter flygtninge på at få lov at krydse grænsen mellem Grækenland og Makedonien. Foto: Giannis Papanikos/AP

Den massive flygtningestrøm mod Europa, der blandt andet har resulteret i lukningen af en togstation i Budapest tirsdag formiddag, får nu Folkekirkens Nødhjælp til at rejse til Balkan og Ungarn.

Her vil Christer Lænkholm, humanitær rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, vurdere situationen ved selvsyn:

- Jeg skal undersøge, hvordan vi kan hjælpe dem, der er på flugt. Både dem der er registret i landene, og dem der ikke er, siger han til Ritzau.

Ifølge ham er den store udfordring at hjælpe de flygtninge, der ikke bliver registreret, og dermed heller ikke får hjælp på asylcentrene.

- Vi hjælper gennem vores samarbejdsorganisationer i regionen. Men vores partnere arbejder på asylcentrene, så jeg håber, at besøget i området kan hjælpe os til at finde en måde, hvorpå vi kan hjælpe dem, der ikke er registreret, siger Christer Lænkholm.

Selvom Christer Lænkholm undersøger forbedringsmuligheder for flygtningene i Europa, mener han dog, at en indsats i nærområderne er eneste reelle mulighed for at standse flygtningestrømmen på længere sigt.

Det synspunkt bakkes op af generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, der lige nu er i Jordan for at mødes med repræsentanter fra kirkelige organisationer i Syrien, Libanon og Irak for netop at diskutere forholdene i nærområderne.

Blandt repræsentanterne er der enighed om, at det er hjælpen i nærområderne, der skal prioriteres, så alle de ressourcestærke flygtninge ikke forlader området.

- Repræsentanterne er meget interesseret i, at flygtninge bliver i nærområdet, fordi de også er en del af løsningen. De skal kunne komme tilbage igen og genopbygge Syrien og Irak.

- Og især de syriske flygtninge vil faktisk gerne tilbage, lige så snart der er mulighed for ro i nogle områder, siger hun til Ritzau.

FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) meddelte fredag, at antallet af migranter og flygtninge, der i år har krydset Middelhavet for at nå frem til Europa, har passeret 300.000.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.