Netto hængt ud på Facebook: De har stjålet mine vaser

En dansk keramiker har både kontaktet en advokat og sat sig til tasterne på Facebook efter at have set Nettos tilbudskatalog.
Keramikeren Anne Black raser på Facebook over Netto. De sælger kopivarer af mine vaser, siger hun.
Keramikeren Anne Black raser på Facebook over Netto. De sælger kopivarer af mine vaser, siger hun. Foto: Screendump / Facebook

Jeg føler mig kopieret.

Sådan indleder den danske keramiker og designer Anne Black et Facebook-opslag, som sammen med den tilhørende video på få timer er blevet delt over 2.500 gange og set af flere hundrede tusinde mennesker.

Keramikeren er frustreret over, at discountkæden Netto i deres nye tilbudsavis reklamerer med urtepotter og vaser, som til forveksling ligner hendes design.

Netto har simpelthen kopieret og tyvstjålet designet, mener Anne Black, som sammen med sin mand har henvendt sig til en advokat. Men derudover har hun valgt også at tage kampen op på Facebook.

Her er vaserne. Kan du se ligheden? Artiklen fortsætter under billedet:

 

Ikke første kopi-krig mod Netto

- Nettos tilbudsavis er en af de mest læste, så de piller hendes arbejde ud af hænderne på hende, fordi folk nu får svært ved at skelne mellem, hvad der er Nettos varer, og hvad der er Anne Blacks design, siger Blacks mand, Jesper Moseholm, til tv2.dk.

Det er ikke første gang, at parret har haft problemer med Netto. I 2003 kørte de en retssag mod den produktionsvirksomhed, som har lavet Nettos keramik. Dengang endte parterne med at indgå forlig, og Anne Black fik udbetalt 20.000 kroner.

Netto har i et skriftligt svar til tv2.dk afvist at der er tale om kopivarer, og tilføjer, at det er en sag mellem deres leverandører og Anne Black.

"Sådan en lavede jeg også i skolen"

Facebook-opslaget fra Anne Black har fået meget forskellige reaktioner.

Mens nogle udtrykker deres sympati over for hende, påpeger andre, at vaserne har et så klassisk udseende, at der findes mange, som ligner.

"Anne, har du overvejet at du laver den mest generiske form og farve nemlig en rund hvid beholder? At kalde det for dit eget design er da vist det egentlige kunstværk. Jeg lavede et lignede design. For 30 år siden. I skolen. Men jeg var ikke den første. Og tydeligvis heller ikke den sidste," lyder en af kommentarerne for eksempel.

Andre gør opmærksom på, at det ikke er op til almindelige Facebook-brugere at bedømme, hvorvidt Netto har krænket ophavsretten, men domstolene.

Jeg føler mig...kopieret! NETTO påstår hårdnakket at de ikke sælger kopier af mit design. Like og del gerne hvis du er uenig med NETTO. Kh Anne

Opslået af anne black på 4. april 2016
 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.