Nette tæsket på job – og så blev hun fyret

Fængselsbetjent Nette Jæger blev tæsket og invalideret af fanger. Sidenhen blev hun fyret, fordi hun ikke længere kunne forsvare sig selv.
ARKIVFOTO: En indsat løftede Nette Jæger op i luften og kastede hende brutalt ind i en væg. Højre skulder og overarm blev beskadiget alvorligt, og den store bicepssene blev revet over og klippet ud ved en følgende operation.
ARKIVFOTO: En indsat løftede Nette Jæger op i luften og kastede hende brutalt ind i en væg. Højre skulder og overarm blev beskadiget alvorligt, og den store bicepssene blev revet over og klippet ud ved en følgende operation. Claus Fisker/Scanpix

44-årige Nette Jæger blev banket af indsatte, og det var årsagen til, at hun efterfølgende måtte vinke farvel til sit job som fængselsbetjent i Statsfængslet i Ringe.

Det skriver BT.

I 20 år gik Nette Jæger glad på arbejde, selv om hverdagen som fængselsbetjent bød på voldsomme oplevelser. Det er slut nu.

LÆS OGSÅ: Togfører-Mette: Jeg blev banket af 15-årig pige

Nette Jæger blev i 2011 overfaldet brutalt af en gruppe fanger på en vagt i det fynske fængsel. Overfaldsalarmen svigtede, og hun var derfor alene med 16 fanger i fire minutter.

Kastet ind i væg

En indsat løftede Nette Jæger op i luften og kastede hende brutalt ind i en væg. Højre skulder og overarm blev beskadiget alvorligt, og den store bicepssene blev revet over og klippet ud ved en følgende operation.

LÆS OGSÅ: "Fuldkommen vanvittigt": Fængselsbetjente trues og tæskes

Ledelsen i fængslet lagde derefter vægt på, at Nette Jæger nu ikke længere med sikkerhed ville være i stand til at forsvare sig selv. Hun blev fyret med henvisning til to speciallæge erklæringer. Men det var ikke nødvendigt, mener Nette Jæger.

De kunne omplacere mig

- Ledelsen har haft mange muligheder for at omplacere mig til en funktion, hvor jeg ikke ville have tæt kontakt til de indsatte, men det har ledelsen sagt nej til. De kunne jo. f.eks. sætte mig til at have tilsyn med dem, der afsoner med fodlænke hjemme, have timer i teknikvagten, have pædagogiske opgaver eller andet. Men i stedet har de valgt at fyre mig. Det er ”takken” for at passe sit arbejde, siger hun til BT.

LÆS OGSÅ: To fængselsbetjente overfaldet af indsat

Med vedvarende fysiske smerter fortsætter Nette Jæger sit arbejde i fængslet efter overfaldet. Først i maj 2013, halvandet år senere, bliver det konstateret, at musklerne i overarmen er revet over.

Hun bliver opereret, og går efterfølgende ned på 24 timer ugentligt i et job i fængslets teknikvagt – Faaborg-Midtfyn Kommune supplerer lønnen op til 37 timer.

Kommunen trækker støtten

Kommunen prøver at få fængslets ledelse til at omplacere Nette Jæger til en stilling, som passer både fængslet og Nette Jæger. Men sagsbehandleren tror ifølge Nette Jæger ikke længere på, at det vil lykkedes, og derfor vil kommunen ikke længere supplere Nette Jægers løn.

Kort tid efter er hun fyret med effekt fra 1. november 2014.

Svært at omplacere

Fængselsinspektør i Statsfængslet Ringe, Bodil Philip, vil ikke udtale sig om den generelle sag, men forklarer, at det er svært at omplacere en ansat fordi jobbet i fængslet kræver meget kontakt med fangerne.

- Vi vil meget gerne omplacere, hvis det er muligt. Men dilemmaet i den slags sager er jo, at vi stort set ikke har nogen skåneposter. Og de ganske få poster, der er, det er steder, hvor andre ansatte også skal have mulighed for at komme omkring for at få et pusterum. Stort set alt fængselsarbejde er såkaldte konfrontationstimer, hvor man er i direkte kontakt med de indsatte, og derfor er det meget svært, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.