Nej til Ryanair: Endnu en kommune klar med boykot

Fire partier i Roskilde byråd bakker op om et forslag om at boykotte Ryanair.
Roskilde kommune melder sig ind i rækken af kommuner, der ikke vil benytte sig af det udskældte lavprisselskab Ryanair, når medarbejdere skal på flyrejser.
Roskilde kommune melder sig ind i rækken af kommuner, der ikke vil benytte sig af det udskældte lavprisselskab Ryanair, når medarbejdere skal på flyrejser. Foto: Iver Houmark Andersen/Avisen.dk

Når medarbejdere i Roskilde kommune skal ud at flyve, skal det ikke være med lavprisselskabet Ryanair, der nægter at indgå overenskomst med dansk fagbevægelse.

Det mener SF, de Radikale,  Socialdemokraterne og Enhedslisten i Roskilde Byråd. Derfor er de gået sammen om et forslag om et boykot af selskaber, der ikke byder de ansatte ordnede løn- og ansættelsesforhold.

- Vi vil ikke handle med folk, der ikke har orden i sagerne, lyder det fra Henrik Stougaard, der sidder i byrådet for Enhedslisten.

Værner om den danske model

Han mener, det vigtigt at værne om den danske model, hvor man forhandler overenskomster på arbejdsmarkedet.

- Hvis vi lukker nogen ind på det danske marked, der forbryder sig imod vores måde at gøre det på, så bryder vores system sammen. Og så bliver vi alle sammen fattigere, siger Henrik Stougaard.

Forslaget bliver taget op i Roskilde byråd om 14 dage og Henrik Stougaard forventer, at det bliver vedtaget, da de fire partier, der står bag forslaget, udgør 18 ud af 31 mandater i byrådet.

Flere arbejder på boykot

Dermed melder Roskilde sig ind i klubben af kommuner, der arbejder på et boykot af Ryanair.

Ryanair har oplevet massiv modvind, efter det irske flyselskab med de billige flybilleter slog sig ned på det danske marked i foråret. Selskabet nægter at forhandle overenskomst, hvilket har medført højlydte protester fra dansk fagbevægelse og ført til aktioner fra ansatte i lufthavnen.

Kommuner boykotter Ryanair

I Albertslund Kommune har man i byrådet vedtaget, at man kun vil købe flybilletter hos selskaber, hvor ansatte i Danmark arbejder under overenskomst eller under forhold, der minder om at have overenskomst.

I følgende kommuner er der initiativer til Ryanair-boykot på vej:

Ballerup

Hvidovre

Ringsted

Roskilde

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.