Nej tak til provinsen: Så mange statsansatte har sagt deres job op

683 offentligt ansatte har sagt deres job op, efter regeringen har besluttet at rykke arbejdspladserne væk fra hovedstaden.
Kjeld Larsen (billedet) tog turen med sit job i Sikkerhedsstyrelsen fra København til Fanø. Men rigtigt mange statsansatte siger nej til at flytte.
Kjeld Larsen (billedet) tog turen med sit job i Sikkerhedsstyrelsen fra København til Fanø. Men rigtigt mange statsansatte siger nej til at flytte. Foto: Scanpix / Arkiv

Opsigelserne myldrer frem i de styrelser og nævn, som regeringen har besluttet skal flyttes fra hovedstaden.

Ifølge en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget blandt samtlige styrelser og nævn, der står overfor en flytning, har 683 ud af 3.843 allerede sagt deres job op - eller er blevet opsagt - som konsekvens af regeringens store udflytningsplan.

Hertil kommer de mange ansatte, som kontorchefer og tillidsrepræsentanter vurderer vil sige op, når den endelige deadline for udflytningen kommer.

I ni ud af 42 adspurgte styrelser og nævn har over halvdelen af de ansatte, der skal flytte, sagt op.

Det gælder blandt andet Statens Administration, Færdselsstyrelsen, Natur- og Miljøklagenævnet og Geodatastyrelsen, hvor henholdsvis 53, 62, 61 og 57 procent af personalet har takket nej til at flytte med jobbet.

Og det får konsekvenser, mener Sophie Hohwü-Christensen, som er tillidsrepræsentant i Geodatastyrelsen, hvor 55 ud af 96 allerede har sagt nej til at flytte fra Rentemestervej i København til Aalborg.

Der er ganske enkelt for langt:

- Det er et kæmpestort videnstab, der følger med, for det er medarbejdere med specialiseret viden, som siger op. Selvom vi ansætter nye kvalificerede medarbejdere, så tager det tid at få dem lært op - noget kræver flere år, og kan kun gøres ved sidemandsoplæring, siger hun og tilføjer:

- Vi har haft en rigtig god dialog med den nuværende ledelse, som blandt andet har tilbudt pendlerordninger fra København til Hjørring indtil udgangen af 2017 for at sikre så meget viden som muligt. Men det er da en kæmpe udfordring med store faglige og menneskelige konsekvenser.

At det er knap hver femte statsansat, som indtil videre har takket nej til at flytte med arbejdspladsen, overrasker ikke Klaus Lindegaard.

Han er rådgiver i regional udvikling, og har i mange år forsket i udflytningen af statslige arbejdspladser:

- Afstand og geografi har stor betydning. Det her er jo blot et øjebliksbillede, men det er ikke overraskende. Jeg er sikker på, at tallet stiger i takt med, at datoen for udflytning nærmer sig. Man skal jo lige finde et job, inden man siger op, siger han, og peger på, at flere styrelser formentlig vil opleve, at op mod 90 procent af medarbejderstaben finder et andet arbejde.

Samtlige udflytninger skal efter planen være foretaget inden udgangen af 2018.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.