Nej-partier: Ja-partier fører skræmmekampagne

Det er skræmmekampagne, at Danmark skulle ryge ud af Europol med gældende retsforbehold, siger nej-partier.
Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper mener, at de EU-venlige partier misinformerer befolkningen om retsforbeholdets betydning for politisamarbejdet.
Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper mener, at de EU-venlige partier misinformerer befolkningen om retsforbeholdets betydning for politisamarbejdet. Foto: OLUFSON JONAS/Polfoto

Folketingets EU-venlige partier fører skræmmekampagne, når de hævder, at Danmarks deltagelse i det europæiske politisamarbejde Europol vil blive lammet, hvis ikke det gældende retsforbehold erstattes af en særlig tilvalgsordning.

Det siger de EU-skeptiske partier, Dansk Folkeparti og Enhedslisten:

- De EU-begejstrede partier forsøger at bilde befolkningen ind, at afstemningen bare handler om, hvorvidt Danmark skal deltage i Europol eller ej. Men det er så tæt på løgn, som man kan komme, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

- Det er decideret misinformation, at retsforbeholdet afholder os fra at deltage i internationalt politisamarbejde. Hvis vi ønsker det, kan vi deltage i Europol, for eksempel gennem en parallelaftale, som både Norge og Schweiz har, siger hun.

Samme toner lyder fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg ville løse denne her konkrete sag med parallelaftaler. Det har Norge, og det skal vi naturligvis også have, siger han og fortsætter:

- Jeg har ikke kunnet finde nogen, der har kunnet pege på et EU-land, der ikke synes, det kunne være interessant at have aftaler med Danmark om udveksling af kriminelles adfærd.

Tror du, at Danmark kan få alle de parallelaftaler, man godt kunne tænke sig?

- Det er jo ikke sådan, at der ikke samtales på tværs af landene. Hvis Danmark står fast ved folkeafstemningen, så ved man jo i EU, at den eneste måde at klare det på er gennem parallelaftaler, og så får vi dem, ligesom tilfældet har været i Norge.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.