Nej, du er ikke egoistisk: Derfor er alenetid vigtig

Tid for dig selv er altafgørende, hvis du vil mærke dig selv og dine grænser, mener psykologen.
Fred og ro med dine egne tanker er nødvendigt - så selvom du elsker din kæreste, dine børn og din omgangskreds, er det helt normalt at have brug for at være væk fra dem bare et kvarter eller en time om dagen.
Fred og ro med dine egne tanker er nødvendigt - så selvom du elsker din kæreste, dine børn og din omgangskreds, er det helt normalt at have brug for at være væk fra dem bare et kvarter eller en time om dagen. Foto: Scanpix/Modelfoto

Alenetid. For mange af os er det et begreb, vi kun sjældent har mulighed for at praktisere, fordi vi i en travl hverdag konstant er i selskab af enten familie, venner eller kolleger.

Ikke desto mindre er det vigtigt at prioritere at skabe rum i hverdagen til at nyde den ro, der sænker sig, når du er helt alene med dig selv.

- Hele tiden er vi sammen med folk. Men jeg synes, at der er god grund til give plads til alenetiden også, mener psykolog Camilla Holmgaard.

Du mærker andres følelser før dine egne
Hvis du aldrig har ro til at lytte til dine egne tanker og mærke din egen krop, så risikerer du, at du får presset dig selv og får påtaget dig andres følelser.

 - Vi har brug for at være alene for at mærke os selv og vores grænser. Når vi omgiver os med andre mennesker, så bliver vi hurtigt påvirket af deres meninger og følelser. Hvis kollegaen er sur, så bliver man måske selv sur eller nervøs. Når du er sammen med andre, så mærker du andres stemninger, men sjældent din egen. Klarsynet er dog ikke noget, der bare kommer, så snart vi er alene. Tværtimod er der ofte en masse myldertanker i begyndelsen, forklarer psykologen, der selv afholder retreats, hvor folk kan få lov at være alene.

Psykologens diagnosticering: Det fejler Frank Underwood fra House of Cards

- På mine retreats fortæller folk ofte, at de får mange tanker på kryds og tværs, især i begyndelsen. Det er også en del af at mærke sig selv. Langsomt plejer der dog ofte at komme ro på tankerne, og folk mærker sig selv på en ny måde og tænker nye tanker, siger han.

Det er mere nødvendigt, end det er egoistisk
Psykolog Camilla Holmgaard kan godt se, at det for udenforstående virker egoistisk at kræve mere alenetid. Men det er godt givet ud, mener hun.

- På den korte bane er det selvfølgelig egoistisk at tage fri fra fx familie, men på den lange bane er det selvkærligt, fordi du lader op og bliver mere nærværende med familien. Hellere det end at stresse alting igennem, for det påvirker menneskene omkring dig langt mere. Rigtig mange mennesker lever uden at være ordentligt til stede. Sådan er det nok for os alle sammen en gang imellem. Men ved at være alene og fokusere på nuet lærer du at være mere til stede i verden, forklarer hun.

Er du bange for at være alene? Tjek, om du lider af monofobia

5 råd til at finde mere alenetid:

  • Find et fast tidspunkt hver dag, hvor du er alene. Bare et kvarter.
  • Tal med dine nærmeste og forklar dem, at du har brug for alenetid.
  • Tænk over dine vaner og prioriteter. Kan du erstatte en time om aftenen foran fjernsynet med en gåtur i den friske luft?
  • Gå i gang med et kreativt projekt.
  • Gå en tur, sid ved vandet, tag et varmt langt bad, skriv dagbog eller mediter.

Kilde: Ole Ditlev Nielsen: Om at leve – 20 skridt til mere og mindre stress.

Har du for mange venner? Se, hvor mange vi kan rumme i vores bekendtskabskreds

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.