Neergaard revser kommuner med 'ringe situationsfornemmelse'

Ressourceforløb er skabt til at udvikle borgeren, ikke til at skade dem, lød det torsdag fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) på et åbent samråd.
- Det ligger ganske klart, at hvis kommunen har tvunget borgeren ud i 
noget, der som forværre borgerens helbredssituation, så skal den proces,
 som kommunen har startet enten korrigeres eller afbrydes. Det er 
tindrende klart. Sådan er det, sagde Jørn Neergaard Larsen på samråd i dag.
- Det ligger ganske klart, at hvis kommunen har tvunget borgeren ud i noget, der som forværre borgerens helbredssituation, så skal den proces, som kommunen har startet enten korrigeres eller afbrydes. Det er tindrende klart. Sådan er det, sagde Jørn Neergaard Larsen på samråd i dag. Foto: Søren Bidtstrup/Scanpix

Dan Bo Andersen kan ikke få førtidspension uden at gennemføre en arbejdsprøvning, selvom han har flere lægers ord for, at det kan medføre selvmordsforsøg. Gigtsyge Charlotte Poffler skal møde to gange om ugen for at arbejde 28 minutter i alt, selvom det giver hende store smerter.

Det er historier som dem, der var årsag til at beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) torsdag var i åbent samråd om arbejdsprøvninger af meget syge borgere.

Han blev mødt af en times kritiske spørgsmål, også fra SF og Socialdemokraterne, der selv var med til at vedtage reformen i 2012.

Og Jørn Neergaard Larsen rettede hård kritik mod den måde, nogle kommuner forvalter reformen af førtidspension og fleksjob.

- Det er både ulovligt og uacceptabelt, hvis kommunerne tvinger nogen til noget, der forværrer deres helbred, lød det fra ministeren.

- Jeg har set eksempler i pressen, som jeg gerne vil tage afstand fra. Ressourceforløb er skabt til at udvikle borgeren, ikke til at skade dem, og har man så ringe situationsfornemmelse som sagsbehandler eller kommune, så er det ikke ok, sagde beskæftigelsesministeren på samrådet.

De dårlige eksempler fylder

Reformen af førtidspension og fleksjob får i øjeblikket massiv kritik.

I denne uge kom det frem, at 65 er døde, mens de var i ressourceforløb, og der kun er skabt, hvad der svarer til 130 fuldtidsjob til de 19.000 mennesker, der har været i ressourceforløb, der ellers skulle få syge helt eller delvist tilbage på arbejdsmarkedet.

Oveni har ressourceforløbene sendt mange i praktik med deres seng, og Avisen.dk har nu to gange dokumenteret, at selvmordtruede psykisk syge sendes i ressourceforløb trods lægefaglige advarsler om, at det kan koste dem livet.

Jørn Neergaard Larsen mener, at det overordnet går godt og i den rigtige retning med reformen, som er en stor omvæltning af, hvordan man tidligere har set på førtidspension. Men han mener ikke, man får taget ved lære af de steder, hvor det går godt.

 - Det vil sige, at det, der kommer til at fylde i pressen, er de dårlige eksempler. Og det er fint. Det er det, man har pressen til. For bag de eksempler er der borgere, der er bragt i en uacceptabel situation, sagde han.

Minister: Få hjælp i din fagforening

Beskæftigelsesordfører Finn Sørensen fra Enhedslisten stillede spørgsmål til, hvad de borgere, der bliver sendt i forløb, de ikke kan klare, skal gøre.

Det fik ministeren til at opfordre borgerne til selv at sige fra med det samme, hvis deres helbred forværres på grund af tiltag i ressourceforløbene.

Hvis tilliden til kommunen er helt brudt sammen, så rådede han dem til at søge hjælp hos fagforening, patientforeninger eller venner, der kan hjælpe dem med at klage til kommunen og Ankestyrelsen.

- Det ligger ganske klart, at hvis kommunen har tvunget borgeren ud i noget, som forværrer borgerens helbredssituation, så skal den proces, som kommunen har startet, enten korrigeres eller afbrydes. Det er tindrende klart. Sådan er det, sagde ministeren.

Kommunerne henviser oftest til, at de følger lovens bogstav og intention om, at selv mennesker med en ganske lille arbejdsevne skal have tilknytning til arbejdsmarkedet i stedet for førtidspension.

I et ressourceforløb skal der både være en beskæftigelses-, social- og sundhedsindsats med det fælles mål at udvikle borgerens arbejdsevne. Men der skal være en grænse, sagde Jørn Neergaard Larsen.

- Borgere med markant nedsat arbejdsevne skal ikke trækkes gennem forløb, hvis det på forhånd er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen, sagde han.

De dårlige kommuner skal med

Både Finn Sørensen fra Enhedslisten og Marlene Harpsøe fra DF stillede spørgsmål ved, om selve reformen skal ændres. De to partier var som de eneste ikke med til at vedtage reformen. Men ministeren står fast på, at den overordnet set er god.

Jørn Neergaard Larsen vil nu have hurtigt fokus på de kommuner, som, han mener, ikke gør det godt nok. Derfor skal Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering mødes med Kommunernes Landsforening (KL) allerede i næste uge, så KL kan komme på banen.

- Ankestyrelsen har undersøgt, at 90 procent af dem, der er i ressourceforløb, er dem, der skal være i ressourceforløb, og der er mange steder, hvor det går godt. Men det er ingen trøst for de borgere, der bliver udsat for noget, der forværrer deres tilstand, og der er steder, hvor tingene ikke udvikler sig, som det skal, sagde ministeren.

Rejsehold på vej

Der er en guide på vej til kommunerne om det gode ressourceforløb, og et rejsehold er i foråret rundt i de forskellige kommuner og indsamle gode eksempler på brug af ressourceforløb. Der er desuden sat en borgerundersøgelse i gang blandt dem, der selv har været i ressourceforløb.

Derudover er ministeriet i gang med at udvikle et såkaldt benchmarkssystem, så man kan følge kommunernes praksis online, og borgerne får mulighed for at følge, hvor gode eller dårlige de enkelte kommuner er. Det vil ministeren orientere om efter sommerferien.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.