Neergaard om ressourceforløb: Om et år skal det gå bedre

Beskæftigelsesminister erkender problemer med ressourceforløb, men mener nye tiltag skal hjælpe inden næste sommer
Beskæftigelsesminister Jørn Neerggaard Larsen (V) forsvarede ressourceforløb. Alle de tre tidligere regeringspartier er ellers enige om at stoppe blandt andet de kritiserede arbejdsprøvninger, hvor syge sendes på job med deres seng.
Beskæftigelsesminister Jørn Neerggaard Larsen (V) forsvarede ressourceforløb. Alle de tre tidligere regeringspartier er ellers enige om at stoppe blandt andet de kritiserede arbejdsprøvninger, hvor syge sendes på job med deres seng. Foto: Arkiv/Erik Refner/Scanpix

Om et år skal det gå bedre med ressourceforløbene.

Det slog beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fast under er samråd med Folketingets beskæftigelsesudvalg i dag.

Ministeren skulle svare på spørgsmål om syge, der sendes i ressourceforløb trods lægers advarsler om, at det vil forværre deres tilstand. 

- Jeg har slået fast flere gange, at borgere må aldrig blive mere syge af ressourceforløbene, siger ministeren.

Samrådet fandt sted på en dag, hvor også Radikale Venstre stod frem og forlangte ændringer i reformen, der ligger bag ressourceforløbene.

Dermed er alle tre tidligere regeringspartier enige om at stoppe blandt andet de kritiserede arbejdsprøvninger, hvor syge sendes på job med deres seng. For både SF og Socialdemokraterne var ude med samme budskab tidligere på ugen.

Ikke i mål endnu

Reformen blev vedtaget sammen med Konservative og Venstre, og venstreminister Jørn Neergaard Larsen erkendte også, at der er problemer.

 - Vi er ikke i mål endnu, og der arbejdes intenst på at udvikle kvaliteten i ressourceforløbene, siger han.

Ifølge ministeren er der sat flere initiativer i gang, der skal få reformen på ret kurs. Der er lavet en guide til gode ressourceforløb, og et rejsehold er sendt rundt blandt kommunerne for at hjælpe dem.

Desuden er der en undersøgelse undervejs om tilfredsheden blandt de borgere, der er eller har været i ressourceforløb.

- Når vi sidder her i samråd om et år, så skal tallene være forbedret. Om et år skal vi kunne se positive effekter af det, vi har arbejdet med, siger Jørn Neergaard Larsen.

Et siciliansk tilbud

Avisen.dk har adskillige gange fortalt om borgere, der skal møde med seng i arbejdsprøvning, og om psykisk syge, der tvinges i ressourceforløb trods lægelige advarsler om, at det vil udløse selvmordforsøg.

Ministeren var indkaldt til samråd af Finn Sørensen, beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, på grund af en lignende sag.  

Selvom Jørn Neergaard Larsen afslog at kommentere den konkete sag, vendte han flere gange tilbage til den presseomtale, der har været af syge borgeres alvorlige problemer med ressourceforløb.

- Sagerne i pressen gør indtryk, formentlig på os alle. Det er netop meningen med den frie presse, at når borgere råber op, så skal vi være opmærksomme og få foretaget undersøgelser af problemerne, siger Jørn Neergaard Larsen.

Finn Sørensen fra Enhedslisten ønskede blandt andet en bekræftelse på, at hvis syge siger fra over for tilbuddet om ressourceforløb, så er deres eneste alternativ kontanthjælp, hvis de altså har ret til det.

- Ressourceforløb er et tilbud. Men jeg vil kalde det et siciliansk tilbud. Det er derfor så mange siger ja. Ellers risikerer de at gå endnu mere drastisk ned i indtægt, siger Finn Sørensen.

Kan ikke presse folk til bedring

Jørn Neerggard Larsen sagde, at det generelt skal være sådan, at borgere, som ikke har noget potentiale for at udvikle arbejdsevne, skal have førtidspension. Kan de derimod udvikle deres arbejdsevne, skal de have mulighed for det.

- Jeg tror grundlæggende ikke, at man kan presse folk til bedring. Derfor skal borgerne inddrages, og der skal være et samarbejde om indsatsen, siger beskæftigelsesministeren.

Finn Sørensen læste til samrådet en sag op om en skizofren mand, der var indstillet til førtidspension af kommunens tværfaglige team, fordi han ingen erhvervsevne har, og der ikke var mulighed for bedring.

Alligevel sagde kommunen nej, manden klagede og Ankestyrelsen gav kommunen medhold: Manden skal i ressourceforløb med arbejdsprøvning.

Det fik ministeren til at understrege, at han ikke har indflydelse på Ankestyrelsen. Men Finn Sørensen mener, at det ikke handler om Ankestyrelsen, men om indholdet i loven.

- Ankestyrelsen bruger, hvad der står i loven. Hvis det ikke er sådan, det skal forstås, skal loven ændres, siger Finn Sørensen. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.