Neergaard: Jeg har aldrig mødt en kontanthjælpsmodtager ramt af loftet

Beskæftigelsesministeren har ikke mødt én eneste af de kontanthjælpsmodtagere, som er ramt af kontanthjælpsloftet.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har ikke mødt en kontanthjælpsmodtager ramt af kontanthjælpsloftet.
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har ikke mødt en kontanthjælpsmodtager ramt af kontanthjælpsloftet. Erik Refner: Scanpix/arkiv

33.000 danskere er ramt af kontanthjælpsloftet, men beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen har ikke mødt en eneste af dem, som får færre penge at leve for som konsekvens af hans egen lovgivning.

Det siger han i et interview med Ugebrevet A4.

Har du mødt nogle kontanthjælpsmodtagere?

- Det har jeg da. Man møder et bredt udsnit af befolkningen som minister.

Men har du mødt nogle af de kontanthjælpsmodtagere, som er blevet ramt af kontanthjælpsloftet?

- Når jeg bliver spurgt sådan, så nej. Men jeg læser alle henvendelser, som bliver sendt direkte til mig.

Iblandt de henvendelser er der en del post fra vrede og desperate mennesker. Og det gør indtryk.

- Det, som igen og igen slår mig, er det, jeg kalder svigt. Jeg synes simpelthen, det er helt forfærdeligt at opleve, at vi går og bryster os af, at vi har et hurtigt, effektivt, velfungerende arbejdsmarkeds- og socialsystem, der er præget af en aktiv arbejdsmarkedspolitik, siger han og uddyber:

- Og så ser man disse billeder igen og igen af mennesker som af en ene eller anden grund eller flere grunde er kommet på kontanthjælp. Punktum. Og så er endt der. Og har siddet der i årevis. Det er ikke acceptabelt.

Familier skal prioritere i økonomien

Aftalen om kontanthjælpsloftet blev indgået sidste år mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative og trådte i kraft 1. oktober. Det er en grænse, der indføres for, hvor meget den enkelte kan modtage samlet i kontanthjælp, boligstøtte og støtte til særligt høje huslejeudgifter.

Beskæftigelsesministeren anerkender, at det kan være svært at få økonomien til at række, hvis den ligger i den lave ende.

- Det, vi skal være opmærksomme på, er, at når man arbejder til en overenskomstmæssig mindsteløn, eller når man er på kontanthjælp, så skal der prioriteres i familiens økonomi. Så er der ikke meget at rutte med. Det skal vi være opmærksomme på, og det skal vi have respekt for, siger ministeren.

Alligevel mener han for eksempel, at det forsørgelsesniveau på 410.000 kroner om året, som en familie med far, mor og tre børn ender med at have efter kontanthjælpsloftet bør være en økonomi, som man skal få en familie til at fungere inden for rammerne af.

- Selvfølgelig skal der prioriteres, og det kan godt være, at en familie kan være sammensat på en sådan måde eller har udfordringer af en sådan karakter, at kommunen skal hjælpe dem med at få huslejen ind i betalingsservice, så det bliver håndteret og så familien ikke ender i endnu større udfordringer end dem, de står med i forvejen, siger Jørn Neergaard Larsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.