Neergaard grillet om kontanthjælpsloft: Det er IKKE en ekstra byrde

Beskæftigelsesministeren vil ikke anerkende, at en gennemgang af 150.000 kontanthjælpssager over sommeren har medført dårligere service på kommunerne
Jørn Neergaard Larsen afviser længere ventetider og dårligere service på kommunerne
Jørn Neergaard Larsen afviser længere ventetider og dårligere service på kommunerne Foto: Erik Refner/Scanpix/arkiv

Kommunerne burde ikke have svært ved at implementere det nye kontanthjælpsloft.

Sådan lød det torsdag fra beskæftigelsesminister Jørn Nerergaard Larsen (V) på et samråd i Beskæftigelsesudvalget. 

Samrådet kommer efter, at Avisen.dk i juni kunne fortælle, at de 150.000 kontanthjælps- og integrationsydelsessager, som danske kommuner over sommeren har været nødt til at tage op til revision, for at se hvorvidt borgerne skulle omfattes af den nye 225-timers regel, har skabt massivt arbejdspres i kommunerne - og ringere service for borgerne.

Til denne opgave modtog man en pose penge på 4,3 millioner kroner, men kommunerne meddelte til Avisen.dk, at det langt fra var nok, og at borgerne sandsynligvis vil skulle leve med markant længere ventetider. Det fik Socialdemokraterne til at hive ministeren i dagens samråd.

Gør det allerede

Her meddelte Jørn Neergaard Larsen, at han på ingen måde mente, at de 150.000 sager henover sommeren har været ekstra arbejde for kommunerne.

- Kommunerne skal vurdere, om borgeren skal omfattes af 225-timers reglen. Er der en stor ekstra byrde i det? Nej, det mener jeg faktisk ikke, at der er. Kommunerne skal jo i forvejen følge disse helbreds- og sygdomssager, og som en del af dette, skal de så nu også tage stilling til det, sagde Jørn Neergaard Larsen under samrådet.

Han mener også, at regeringen endda har givet kommunerne rigtig gode betingelser for at implementere kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen.

Beskæftigelsesministeren understregede desuden, at beløbet til kommunerne er forhandlet i samråd med Kommunernes Landsforening (KL).

S: Regeringen lytter ikke til borgerne

Beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne, Leif Lahn Jensen, som oprindeligt kaldte ministeren i samråd, mener, at Venstre lukker øjnene for problemerne.

- Hen over sommeren har vi jo set adskillige kommuner som Horsens, Randers, Fredericia, Aarhus og Aalborg, der har fortalt, at det administrative arbejde har gjort det daglige arbejde meget sværere, og at nogle endda har indført lukkedage, fortæller han.

Leif Lahn Jensen giver ikke meget for ministerens argument om, at problemet er løst så længe der er givet tilstrækkeligt med penge. I stedet bør man lytte til socialrådgiverne og medarbejderne i kommunerne, der kan fortælle, hvordan hverdagen hænger sammen. 

- Jeg forstår faktisk ikke, at man ikke lytter til dem, der sidder med hænderne i mulden. Man kan jo godt være uenig og tro, at det man har gjort, er det rigtige, men man bør i det mindste lytte til dem, siger Leif Lahn Jensen.

Kommunernes gennemgang af de 150.000 sager resulterede ikke blot i længere ventetid på borgerservice og jobcentre rundt om i Danmark, men også i at næsten 50.000 fik besked på, at de 1. oktober vil miste enten dele af eller hele kontanthjælpen.

For at undgå det, skal jobparate kontanthjælpsmodtagere minimum arbejde 113 ustøttede, lønnede timer. Det gælder også Nathja fra Svendborg, som dog frygter, at hun risikerer at gå fra hus og hjem.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.