Neergaard forsvarer ressourceforløb: Lige så mange er døde på kontanthjælp

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) forsvarede i dag ressourceforløbene i et samråd.
Der skal fokus på at understøtte kvalitet i ressourceforløbene, så borgere kan se mening i og vej tilbage til arbejdsmarkedet, sagde Jørn Neergaard Larsen (V) under et samråd i dag.
Der skal fokus på at understøtte kvalitet i ressourceforløbene, så borgere kan se mening i og vej tilbage til arbejdsmarkedet, sagde Jørn Neergaard Larsen (V) under et samråd i dag. Foto: Scanpix arkiv

Der dør ikke flere i ressourceforløb end blandt dem, der har været tre år på kontanthjælp.

Det pointerede beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i dag på et samråd, hvor han endnu engang skulle forsvare de såkaldte ressourceforløb, der skal forhindre flere i at ende på kontanthjælp.

Ressourceforløbene har fået hård kritik for at være dyre og for, at mange er døde i forbindelse med forløbene i stedet for at komme i job. 

Samrådet var indkaldt af beskæftigelsesordfører Torsten Gejl fra Alternativet på baggrund af artikler fra Nordjyske og Avisen.dk.

I artiklerne fra Nordjyske er det kommet frem, at 65 nu er døde, mens de var i ressourceforløb, og at det har kostet over en halv milliard at få gang i 19.000 ressourceforløb, der indtil videre har resulteret i, hvad der svarer til 130 fuldtidsjob

Bedre resultater end forventet 

Torsten Gejl havde spurgt til effekten af ressourceforløbene. Men beskæftigelsesministeren mener, det er alt for tidligt at drage konklusioner i forhold til jobeffekten.

- Da ressourceforløb blev indført af den tidligere regering blev det skønnet, at ud af alle de forløb, der ville finde sted fra 2013 til 2032, ville cirka to procent ende med førtidspension og to procent i fleksjob, sagde Jørn Nergaard Larsen.  

Men de midlertidige tal, ministeren havde med til samrådet, viser langt bedre jobeffekter end forventet. Knapt en fjerdedel har genvundet tilknytning til arbejdsmarkedet, kunne ministeren oplyse.

Ifølge ministeren ser de midlertidige tal således ud:

  • 2,6% i ordinær beskæftigelse
  • 0,8% i uddannelse
  • 10,8% i fleksjob
  • 9,5% i ledighedsydelse, der venter på at få fleksjob.

- Når man lægger de 16.000 borgere oveni, der lige nu er i minifleksjob på få timer om ugen, synes jeg, vi har taget stort skidt i retning af et mere rummeligt arbejdsmarked, tilføjede Jørn Neergaard Larsen.

Hvert enkelt af de 65 tilfælde, hvor en borger er død indenfor fem uger efter afslutningen af ressourceforløb er trist, sagde Jørn Neergaard Larsen.

Ministeren mener dog ikke, at tallet bidrager til en diskussion af ressourceforløbene og henviste til, at antallet af døde er det samme, når man kigger på afsluttede kontanthjælpsforløb af tre års varighed.    

Kritik af pressedækning

Beskæftigelsesministeren kritiserede samtidig Nordjyskes udregninger af udgifterne til ressourceforløbene.   

- Det er ikke en regnemetode, vi ville ville have held til at bruge. Man skal huske, at alternativet er offentlig forsørgelse, og det ville også ville have været udgifter, sagde han blandt andet.  

Det er at gøre borgerne en bjørnetjeneste at overlade dem til offentlig forsørgelse, hvis de kan genvinde tilknytning til arbejdsmarkedet, slog ministeren fast og tilføjede: 

- Fokus skal i stedet være på at understøtte kvalitet i ressourceforløbene, så borgere kan se mening i og vej tilbage til arbejdsmarkedet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.