Nedslidte Johnny raser over kommunen: Fortalte mig ikke om mine rettigheder

Johnny Larsen har været syg siden 2010. Han har oplevet, at kommunen tav om hans ret til den særlige seniorførtidspension, der anses for at være efterlønnens afløser
Johnny Larsen mener, at kommunen bevidst er tavs om nedslidte borgeres ret til seniorførtidspension.
Johnny Larsen mener, at kommunen bevidst er tavs om nedslidte borgeres ret til seniorførtidspension. Arkivfoto: Tine Nørskov

En god privat rådgiver. Det er efter alt at dømme nødvendigt, hvis du vil være sikker på at få tildelt den særlige seniorførtidspension.

Sådan lyder budskabet fra Johnny Larsen. I 2015 var det hans private rådgiver og ikke kommunen, som fortalte om retten til seniorførtidspension, der er en mulighed for nedslidte borgere til at gå på pension.

På det tidspunkt havde Johnny Larsen været sygemeldt i fem år med kronisk depression og lungesygdommen KOL. Siden havde han også fået prostatakræft.

- Jeg blev forarget over, at jeg skulle høre om muligheden for seniorførtidspension hos min egen private rådgiver og ikke fra kommunen, siger Johnny Larsen til Avisen.dk og tilføjer:

- Havde jeg ikke haft en rådgiver på min side med indsigt i lovgivningen, så havde jeg formentlig ikke vidst noget og siddet fast i systemet, ind til jeg kunne få folkepension.

Meget få tildeles pensionen

Og noget tyder på, at Johnny Larsen har en pointe i sin kritik. For nylig kom det frem, at kun 427 har fået tildelt den særlige pension, der er tiltænkt som efterlønnens afløser.

Seniorførtidspension blev lanceret i 2014 under den tidligere regering. Her havde man en forventning om, at op til 2700 ville få pensionen tildelt.

Derfor har Enhedslisten i dag, mandag, uden held forsøgt at få ændret reglerne for at få tildelt den særlige pension. Regeringspartiet, Venstre, mener derimod, at det handler om, at kommunerne skal være bedre til at fortælle borgerne om retten til den særlige pension.

- Det er fint, at vi har seniorførtidspension. Men det er min oplevelse, at kommunerne er meget hemmelighedsfulde om muligheden og sætter forhindringer op for at tildele det, siger Johnny Larsen.

Kritik vækker undren

I Faxe Kommune, som er den kommune, der står for Johnny Larsens sag, vil man ikke forholde sig til den konkrete sag. Kommunens chef for jobrehabiliteringscentret, Lone Piil, svarer dog gerne på kritikken i generel sammenhæng.

- Vi synes, det er underligt, hvis en borger har oplevet, at vi har været dårlige til at informere om retten til seniorførtidspension. Allerede da loven blev lanceret i 2014, gjorde vi os bevidste om, hvilke af vore borgere, der kunne være og snart ville blive berettiget til pensionen, siger Lone Piil til Avisen.dk.

Johnny Larsen er i dag 64 år. Han er uddannet journalist og har arbejdet mange år som havnearbejder og i postvæsenet. Han er blandt andet kendt her på Avisen.dk, hvor han har blogget om sin kamp med systemet for at få sin sygdom anerkendt.

Lovgivning var tydelig

Seniorførtidspension er en mulighed for nedslidte lønmodtagere til at ansøge om førtidspension. Kravet er, at ens arbejdsevne er nedsat i et sådant omfang, at man ikke kan forsørge sig selv – hverken i alment arbejde eller et fleksjob.

Kravet er ligeledes, at man kun har fem år til sin folkepension, og at man samlet har været 25 år på arbejdsmarkedet.

Johnny Larsen mener, at loven i hans tilfælde talte sit tydelige sprog om retten til seniorførtidspension, men han oplevede alligevel, at kommunen forsøgte at trække sagen ud.

- Da jeg selv ansøgte om seniorførtidspension valgte kommunen at indhente vurderinger fra flere eksterne læger, selvom seniorførtidspension skal gives på baggrund af de lægeundersøgelser, der allerede forelå, forklarer Johnny Larsen i dag.

Han oplever, at kommunen på den måde forsøgte at forhindre ham i at få seniorførtidspension.

Sparer kommunen for arbejde

I Faxe Kommune undrer Lone Piil sig over kritikken:

- Det er forkert, at det ikke er i vores interesse at tildele en seniorførtidspension, for det sparer jo reelt os for arbejde, men vi skal også have dokumentationen på plads, siger hun og tilføjer:

- Sygdommen skal være dokumenteret. Til det skal man præsentere en lægeattest fra praktiserende læge, men hvis denne attest er et år gammel, kan det godt være, vi er nødt til at indhente en ny. Vi skal være sikre på, den er relevant.

I Faxe Kommune har fire-fem borgere fået tildelt seniorførtidspension, oplyser Lone Piil.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.