Naturens pornostjerne: Dette dyr har 25 sexpartnere på få dage

En gruppe norske forskere har sporet en fisk, som har udvist en ekstrem mængde seksuel aktivitet. Den lille kutlingefisk har haft travlt. Den har parret sig uafbrudt med op mod 25 hunner over flere dage.
Naturens scorekarl - eller horebuk, om man vil - bor i havet.
Naturens scorekarl - eller horebuk, om man vil - bor i havet. Scanpix arkiv

Forskere fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet (NTNU) opdagede noget mærkværdigt, da de var ude at snorkle i det nordvestlige Norge.

Tilfældigvis fik en af forskerne øje på to toplettede kutlingehanner.

De to fisk var i fuld gang med at slås, mens en af fiskene prøvede at beskytte sine æg. De bed hinanden og gjorde deres rygfinner store for at markere magt og status.

Tæt på slåskampen fandt forskeren den rede, som fiskene kæmpede om. I noget søgræs var en fold, hvor forskerne fandt omkring 13.000 æg - mere end dobbelt så mange æg, som der tidligere er registreret hos en toplettet kutling, skriver Videnskab.dk.

»Vi ved, at hver hun lægger mellem 500 og 800 æg. Derfor må denne han altså have lokket mere end 15 til 25 hunner, der alle har lagt æg i den samme fold, til,« siger biolog Trond Amundsen, som står bag fundet.

Det er meget normalt for en toplettet kutling at parre sig med flere hunner. Faktisk kommer tre-fire hunner helt af sig selv, hvis først hannen har parret sig med én. Op mod 25 hunner er dog ekstremt.

»Denne han må have været særlig populær hos hunnerne. For med alle de æg har han måttet parre sig næsten uafbrudt i flere dage. Og så formåede han endda at passe på alle æggene også, så det var ikke mærkeligt, at han så lidt slidt ud,« siger Amundsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Sortmundet kutling spreder sig hastigt i Danmark – og truer din rejemad

NTNU-forskerne studerer de toplettede kutlinger i et område i Norge kaldet Hitra, og de kender derfor meget til fiskenes adfærd:

»Meget handler om seksuel selektion,« forklarer Amundsen. Hos de fleste dyrearter er det de store og stærke hanner, der får opmærksomheden fra hunnerne.

»Det store kuld, vi fandt i Hitra, tyder på, at seksuel selektion er endnu stærkere, end vi hidtil har troet,« siger Amundsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Er det sundt at spise fisk fra dåse?

Når nogle hanner parrer sig med 20 og andre ingen, så bliver forskellen enorm.

Amundsen påpeger dog, at der skal mere data til, før at der kan drages konklusioner, da der ikke kan tolkes noget om evolution ud fra et enkelt kuld.

Forskerne bruger nu det store kutlingekuld som model. De håber, at de ved at forske nærmere i det talrige dyr, som den toplettede kutling er, kan finde ud af mere om evolution i dyreverdenen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Begår dyr selvmord?

Blæksprutter har udviklet sofistikeret brug af værktøj

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.