Nato søsætter mission til kamp mod havets menneskesmuglere

"Sea Guardian" skal arbejde tæt sammen med EU's "Operation Sophia" i Middelhavet, siger Nato-chef.
Natos nye mission på Middelhavet "Sea Guardian" får et bredt mandat. Den skal blandt andet sørge for overvågning af farvand og bidrage til bekæmpelsen af menneskesmugling og terror, siger Jens Stoltenberg.
Natos nye mission på Middelhavet "Sea Guardian" får et bredt mandat. Den skal blandt andet sørge for overvågning af farvand og bidrage til bekæmpelsen af menneskesmugling og terror, siger Jens Stoltenberg. Foto: Alik Keplicz/AP

Krigsskibe fra Nato-alliancen skal på en ny mission bidrage til overvågning af farvand og hjælpe i kampen mod menneskesmugling på Middelhavet.

Det meddeler Natos generalsekretær, som lørdag på et topmøde i Warszawa sætter navn på en ny mission i Middelhavet.

Den skal hedde "Sea Guardian".

- Vi vil indsætte en ny sikkerhedsoperation i Middelhavet. Operation "Sea Guardian", siger Jens Stoltenberg.

Operationen får et bredt mandat. Den skal blandt andet sørge for overvågning af farvand og bidrage til bekæmpelsen af menneskesmugling og terror.

- Det er vores plan at arbejde tæt sammen med Den Europæiske Unions "Operation Sophia" i den centrale del af Middelhavet, siger generalsekretæren.

"Sea Guardian" er en videreførelse - på et nyt mandat - af operationen "Active Endeavour".

Den blev søsat som led i en større indsats, da Natos musketered - for første og eneste gang til dato - blev aktiveret efter angrebene mod USA 11. september 2001.

Jens Stoltenberg løftede desuden sløret for det kommende topmøde i alliancen. De 28 lande mødes på øverste politiske niveau allerede til næste år i Bruxelles.

Det skal ske i Natos nye hovedkvarter i Bruxelles, den belgiske hovedstad.

Der har været to år mellem de seneste fire topmøder. Men der er ingen fastlagt frekvens mellem møderne i forsvarsalliancen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.