Nato-chef og Trump har fælles pengekrav til Europa

Mere må gøres med at fordele Nato-byrden mere ligeligt mellem USA og Europa, mener Trump og Stoltenberg.
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er enig med USA's kommende præsident, Donald Trump, i, at mere må gøres for at fordele Nato-byrden mere ligeligt mellem USA og Europa. Med andre ord skal de europæiske lande bruge flere penge på forsvar.
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er enig med USA's kommende præsident, Donald Trump, i, at mere må gøres for at fordele Nato-byrden mere ligeligt mellem USA og Europa. Med andre ord skal de europæiske lande bruge flere penge på forsvar. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

Europæiske lande må bruge flere penge på forsvar. Det var budskabet, da Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fredag havde sin første telefonsamtale med USA's kommende præsident, Donald Trump.

- Den nyvalgte præsident og jeg talte om vigtigheden af Nato og hvordan alliancen tilpasser sig den sikkerhedspolitiske situation, fortæller Stoltenberg efter telefonsamtalen fredag eftermiddag.

Nato-chefen takker Trump for at have sat fokus på de europæiske forsvarsbudgetter.

- Jeg henviste til, at han under valgkampen havde taget behovet op for at øge forsvarsudgifterne og understregede, at dette har været min førsteprioritet, siden jeg blev generalsekretær i 2014, siger Stoltenberg ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

De to var enige om, at der er sket vigtige fremskridt i arbejdet med at fordele byrden mere ligeligt mellem USA og Europa, men at der stadig må gøres mere, skriver Nato i sit referat af samtalen.

Trump skabte panderynker blandt de europæiske ledere, da han under valgkampen sagde, at USA under hans ledelse vil overveje, om det vil komme en Nato-allieret til undsætning, hvis det pågældende land ikke har betalt, hvad det skal, til Nato.

Det gav yderligere bekymringer, at Trump flere gange i valgkampen har udtalt sig positivt om Ruslands præsident, Vladimir Putin.

/ritzau/NTB

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.