Nato bliver opfordret til at kæmpe mod ebola
Fremtrædende politikere, diplomater og militære ledere vil se Nato bidrage til kampen mod ebola.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE
Foreløbigt er mindst 5000 mennesker døde i forbindelse med det seneste udbrud af ebola.
Foreløbigt er mindst 5000 mennesker døde i forbindelse med det seneste udbrud af ebola. Foto: Abbas Dulleh/AP


Over 40 fremtrædende politikere, diplomater og militære ledere i forskellige europæiske lande har i åbne breve til FN og til Nato's nye generalsekretær, Jens Stoltenberg, opfordret til, at den vestlige militæralliance bidrager til bekæmpelsen af ebola.

Opfordringen, der er koordineret gennem den London-baserede tænketank Det Europæiske Lederskabs Netværk, er henvendt til FN's generalsekretær, Ban Ki-moon og WHO's direktør, Margaret Chan.

Appellen er blandt andet underskrevet af tre tidligere premierministre og herhjemme af Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) samt af to tidligere Nato-generalsekretærer, George Robertson og Jaap de hoop Scheffer.

Den fremhæver, at Nato-landene har unikke kapaciteter som hospitalsskibe og flådefartøjer med hospitalscentre. Desuden nævnes Nato's muligheder for at yde logistisk assistance på havet og i luften, ligesom der henvises til alliancens særlige lægehold.

- Det er ikke altid passende eller nødvendigt, at militære institutioner spiller en rolle i humanitære kriser, men så længe militær assistance er i overensstemmelse med Oslo Retningslinjerne på området, så vil en Nato-rolle både være berettiget og værdifuld, ligesom den vil være yderst velkommen, hedder det i de åbne breve.

Da Stoltenberg tirsdag blev bedt om at kommentere forslaget om en Nato-rolle i kampen mod ebola, sagde han, at verden havde reageret langsomt på udbruddet i Vestafrika, men at der nu er en stor international indsats i gang.

- Nato-lande bidrager, men vi er i kontakt med FN for at se, om der også findes en specifik rolle for Nato, sagde han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.