Nasa løser Mars-gåde: Der findes sandsynligvis vand

Opdagelsen af saltopløsninger på Mars' overflade er et resultat af billeder fra amerikansk rummission.
Et hold af Nasa's forskere har med meget stor sandsynlighed fundet flydende vand på Mars' overflade, oplyser Nasa.
Et hold af Nasa's forskere har med meget stor sandsynlighed fundet flydende vand på Mars' overflade, oplyser Nasa. Foto: Nasa/public domain/Wikimedia/free

Den amerikanske rumadministration har løst et af Mars' største mysterier, da organisationen mandag kan slå fast, at der med stor sandsynlighed findes flydende vand på planeten.

Opdagelserne er blevet offentliggjort ved et pressemøde og publiceret i det videnskabelige magasin Nature Geoscience. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Forskere fra rumadministrationen har fundet de første sikre beviser på, at der for nylig er dannet saltløsninger på Mars' overflade.

Det er bevis på, at der også er vand på den røde planet.

Opdagelsen er et resultat af billeder, som er taget fra en ubemandet rummission, der blev sendt af sted for 10 år siden.

De nye opdagelser er blevet tilgængelige, efter at holdet af forskere er lykkedes med at få flere oplysninger ud af billeder fra Nasas mission til Mars.

De seneste resultater "støtter kraftigt hypotesen" om flydende vand på planeten ifølge forskerholdet, der har fået adgang til det materiale, Nasa har samlet ind på Mars, og som nu fremlægger sine resultater.

De oplysninger stemmer ifølge Nasas forskere overens "med tilstedeværelsen af saltmineraler i flydende form, der stammer fra saltvand".

- Vores opdagelser forstærker den teoretiske mulighed for flydende vand, siger Lujendra Ojha, der er en af forskerne, til AFP.

Det er ikke første gang, der er blevet fundet vand på Mars. Tidligere har forskere fundet frossent vand på planeten.

Da en af hovedforskerne bag Nasas seneste opdagelse, Alfred McEwan, blev spurgt af AFP, om de nye opdagelser er et entydigt bevis for, at der findes flydende vand på Mars, svarer han, at det er "meget tæt på".

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.