Napoli-ejer: Agenter er kræft for fodboldklubber

Aurelio De Laurentiis er både ejer af Napoli og filmproducent og sammenligner agenter i de to brancher.
Napoli-ejer Aurelio De Laurentiis angriber agenternes rolle i international fodbold. (Arkivfoto).
Napoli-ejer Aurelio De Laurentiis angriber agenternes rolle i international fodbold. (Arkivfoto). Foto: Carlo Hermann/AFP

Fodboldagenter er kræft for klubberne.

Det mener Napolis ejer, Aurelio De Laurentiis.

- Ved du hvad. Det (agenter, red.) er kræft i vores domæne. Det er ikke alle agenter. Men jeg forstår ikke, hvorfor man har brug for en agent, lød det fra italieneren onsdag ifølge Reuters.

Her deltog Aurelio De Laurentiis i konferencen "Leaders Sports Business" i London, og bemærkningen faldt i forbindelse med en debat med West Ham-lederen Karren Brady.

Ud over at være en passioneret ejer af Napoli er Aurelio De Laurentiis en italiensk filmproducer, og han sammenligner agenter i filmindustrien med fodboldverdenen.

- I Hollywood betaler skuespilleren sin agent selv. Jeg betaler ikke agenten. Hvorfor skal jeg betale i fodboldverdenen? Agenterne er blevet som en slags skat.

- Nogle gange vil de have hele betalingen hurtigt. Man laver en kontrakt (med en spiller, red.) for fem år, og de (agenterne, red.) vil betales over to eller tre år.

- Hvorfor? Fordi, når de endelig modtager alle pengene, så begynder de at gøre ens spillere skøre, fordi de f.eks. siger: "Jeg forhandler med West Ham, som vil betale dig to millioner mere".

- Og straks begynder de stakkes fyre (spillere, red.) at spille på en uhensigtsmæssig måde, siger Napoli-ejeren.

Napoli solgte denne sommer Gonzalo Higuain til Juventus for et beløb i omegnen af 90 millioner euro (670 millioner kroner).

Higuains agent er broren Nicolas Higuain.

Engelske Premier League-klubber brugte omkring en milliard kroner på honorarer til agenter mellem oktober 2014 og september 2015.

Agenters rolle og de store penge i fodboldverdenen har senest fået omtale i forbindelse med en række artikler i Daily Telegraph, som førte til, at Sam Allardyce blev fyret som engelsk landstræner.

Det skete, da avisen med skjult kamera afslørede Allardyce i at rådgive en række journalister forklædt som forretningsmænd i, hvordan der kunne fuskes med transferreglerne hos Det Engelske Fodboldforbund (FA).

Den afgående formand for Foreningen af Fodbold Agenter (AFA), Mel Stein, svarede igen på beskyldningerne. Han nævnte, at nogle mennesker nok vil sige det samme om klubejere, og at der er "brodne kar" alle steder i livets forhold.

Han erkendte dog også, at der eksisterer problemer med visse agenter i international fodbold.

- Det er et faktum, at der er nogle dårlige mennesker, men man kan ikke kalde dem alle for kræft. De er en lille skamplet på landskabet.

- Med skampletter på landsskabet er man faktisk nødt til at prøve at rydde landskabet for at få det til at se smukt ud igen.

- Vi ønsker at rydde op, og vi mener, at vi ved, hvordan det skal gøres, siger Mel Stein.
/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.